Jiří Raška vybojoval v roce 1968 pro Československo vůbec první zlatou medaili ze zimních olympijských her. Zakusil i zklamání

25. červen 2024

Skokan na lyžích a český lyžař století, kterému kamarádi přezdívali Franta, se narodil 4. února 1941. Pocházel z Frenštátu pod Radhoštěm, z kraje, kde se prý děti „rodí s lyžemi na nohou“.

Dostal se do legendární party trenéra Zdeňka Remsy zvané Remsa Boys. Zvítězil v mnoha prestižních závodech. V roce 1968 získal v Grenoblu pro Československo vůbec první zlatou medaili ze zimních olympijských her.

Za šestnáct let ve vrcholovém sportu vybojoval šest titulů mistra republiky ve skocích na lyžích. Stálo ho to tvrdou dřinu, utrpěl několik zranění, odskákal si to, že podepsal Dva tisíce slov a zakusil zklamání, když ho vyřadili z reprezentace ve třiatřiceti letech, kdy podával ještě dobré výkony.

V padesáti letech prodělal infarkt a dostal trojitý bypass. Skokanské můstky ale ani potom neopustil a věnoval se vedení svých následovníků. „Sport je můj celoživotní doping. Dal jsem mu vše a nikdy se z úspěchů nevznášel v oblacích,“ vzpomínal. Spisovatel Ota Pavel Jiřího Rašku zvěčnil ve své Pohádce o Raškovi.

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio