Jedna z největších scén filmu Poslední cyklista se natáčela na libereckém nádraží

13. červenec 2013

V těchto dnech natáčí režisér Jiří Svoboda na Liberecku dvoudílný televizní film Poslední cyklista. Vzniká podle scénáře, na kterém spolupracoval hercem Tomášem Töpferem. Filmaři už natáčeli ve vile na Masarykově třídě nebo v radničním sklípku.

Největší filmová scéna se odehrála na libereckém nádraží. Natáčelo tam deset herců, namátkou třeba Petr Štěpán, Agi Gubiková nebo Sabina Rojková v roli hlavní hrdinky Klárky.

Část dvoudílného historického filmu Poslední cyklista se odehrává na libereckém nádraží. Podle producentky Elišky Sekavové se tu točila jedna z nejsložitějších scén:

„Natáčení s historickými vlaky je vždy komplikované. Je tady hodně lidí, je tady 150 členů komparzu plus deset herců. Musí se koordinovat pohyb vlaku, pohyb komparsistů k tomu teda, hra těch herců a k tomu dohánění toho vlaku."

Scénář k filmu, který se odehrává těsně před a během druhé světové války, tu natáčí režisér Jiří Svoboda. Na scénáři spolupracoval s hercem Tomášem Töpferem. Ten má k filmu podle režiséra osobní vztah, protože jeho rodina prožívala něco podobného:

„Přivezl mi takový krásný dárek na rozloučenou s tím filmem, zarámovanou židovskou hvězdu, kterou nosila jeho maminka, s věnováním. Říkám každému, že je to relikvie, že si ho hrozně vážím, Tomáše mám moc rád a myslím si, že to má větší cenu, než kdyby člověk za film dostal Oskara.

Film popisuje příběh Klárky, kterou si jako křesťanku adoptují manželé Orensteinovi. Za každou cenu se jí snaží ochránit před událostmi, které přišly s nástupem Adolfa Hitlera k moci.

Filmová kamera

Tatínka, Simona Orensteina, který vyprovází Klárku na cestu do Ameriky, hraje herec Petr Štěpán:

„Nicméně se to nepovede, protože Klárka buď, je ještě v jednání, jestli Klárka vyskočí z vlaku sama nebo ji maminka vytáhne. Tím pádem bude muset s námi prostě odjet do Terezína."

Film Poslední cyklista se odehrává například ve vile na Masarykově třídě, v radničním sklípku a na vlakovém nádraží v Liberci.

Filmaři se přesunuli i do Raspenavy, kde natáčí scény z koncentračního tábora. Ještě v příštím týdnu navštíví rozhlednu v Jablonci nad Nisou.

autor: Eva Malá
Spustit audio