Jak zatočit s puklicí? Pomůžou tyčinky do substrátu

16. červen 2020

Florista a zahradník Petr Kopáč z Vyšehněvic má svou slunnou zahradu v dokonalém pořádku. Stůl na terase zdobí středomořské bylinky na kmínku, ve větru šumí oleandry a palma. O své místo na slunci bojuje i olivovník. Ten jediný potřebuje zachránit. Nastěhovaly se k němu totiž puklice.

Puklice patří stejně jako červci a štítenky do nadčeledi stejnokřídlého hmyzu s nedokonalou proměnou. Puklice hnědá vytváří puchýřky, které jsou přisáté na rostlině. Vysává rostlinu tak dlouho, dokud neuhyne. Škodí jak pokojovým květinám, tak venkovním dřevinám.

Puklice vytváří puchýřky, které neodloupnete

Petr Kopáč popisuje puklici na svém olivovníku takto: „Puklice je největší neřád, který se mi tady uchytil. Je to malinký brouček, který se přisaje na rostlinu a svými výkaly nad sebou udělá krustu, tedy puklici. A žádný postřik tohoto parazita nezahubí. Mně pomáhají jedině tyčinky určené do substrátu, které se zastrčí do zeminy. Množství odhadnete podle velikosti květináče. Účinná látka se dostane do těla rostliny skrz kořeny. Puklici to zlikviduje z podkrytu, je to vlastně takový princip trojského koně,“ vysvětluje zahradník.

Florista Petr Kopáč na své terase

Rostlina po tomto zásahu přežije, puklice nikoliv. A to je dobře, protože puklice by jinak rostlinu úplně vysála a vysušila. Tyčinky jsou podle Petra Kopáče účinné přibližně šest týdnů.

Spustit audio