Jak vypadá nejstarší liberecká tramvaj? Můžete ji vidět v Technickém muzeu

27. říjen 2018

Švýcarská tramvaj z roku 1916, železniční přejezd nebo historické autobusy. To všechno nabízí nová expozice v libereckém Technickém muzeu.

Výstavě dominují staré autobusy, tramvaje a modely, které za více než 30 let nashromáždili nadšenci do historie MHD z libereckého spolku Boveraclub. Jeho členové a desítky dalších dobrovolníků pracovali na otevření nové expozice v pavilonu C bývalého libereckého výstaviště více než rok.

Tomáš Krebs z libereckého spolku nadšenců do historie MHD Boveraclub

 „Pracovali jsme tady v podstatě každý čtvrtek odpoledne, každou sobotu. Plus jsme dělali takzvané velké brigády, kdy se nás tady sešlo třeba i dvacet z jiných měst, pražští tramvajáci, fandové ze Zubrnic,“ popsal Tomáš Krebs z Boveraclubu.

Hlavními exponáty v nově otevřeném výstavním prostoru jsou tři historické tramvaje a tři autobusy.

Nejstarším autobusem nové expozice je Praga RND z roku 1947

„Nejstarší autobus, který tady máme, je Praga RND z roku 1947. Je unikátní, dvoudveřový a původně byl postaven jako zubařská ordinace pro ministerstvo zdravotnictví,“ sdělil Krebs.

V muzeu je k vidění dokonce i nejstarší liberecká tramvaj z roku 1897. Ta ale zatím není v příliš dobrém stavu.

Nejstarší liberecká tramvaj je z roku 1897. Vznikne její replika

„Tu tramvaj jsme objevili před léty v Růžodole 1, na zahrádce kde sloužila jako altánek. Vyzvedli jsme jí a chceme podle ní stavět repliku první liberecké tramvaje,“ přiblížil její původ Tomáš Krebs.

Ve vitrínách návštěvníci uvidí i unikátní modely tramvají z dvacátých let minulého století.

Výstavu si užijí i fanoušci modelů

„Před námi tady byli rodáci z roku 1903, pan Erwin Cettineo a Anton Schlupek, kteří ty modely dělali. Celý život fotografovali tramvaje, po nich to podědil kolega Gisbert Jäkl. A my se vlastně o tu sbírku staráme,“ uvedl k historii sbírky Tomáš Krebs.

Návštěvníci si můžou vyzkoušet také řízení historické tramvaje

Kromě prohlídky exponátů si lidé můžou na modelu historické tramvaje vyzkoušet, jak se takový vůz řídil. Návštěvníci se také dozví mnoho o historii liberecké veřejné dopravy a osobnostech, které se o její rozvoj ve městě zasloužily. Jeden z informačních panelů například představí bývalého člena Boveraclubu Vladimíra Palečka.

Informační panely představují osobnosti, které se zasloužily o rozvoj MHD v Liberci

 „V šedesátých letech chtělo ministerstvo zrušit veškerou tramvajovou dopravu a chtělo ji nahradit autobusy. A táta, jelikož opravdu ty tramvaje miloval, tak celým svým srdcem bojoval, aby zůstaly zachovány. A to se mu podařilo,“ uvedla Hana Palečková, dcera Vladimíra Palečka, která byla na slavnostním otevření nového pavilonu.

Technické muzeum se nachází v areálu bývalých Libereckých výstavních trhů. Otevřeno má každý den mimo pondělí, a to od deseti do sedmnácti hodin.

autoři: Lucie Fürstová , mib
Spustit audio