Jak se žilo na venkově? Uvidíte ve Vísecké rychtě

9. červenec 2017

Ještě dnes do 12 hodin a od 13 do 16 hodin je možné zdarma navštívit Víseckou rychtu v Kravařích na Českolipsku.

Pobočka českolipského muzea se otevřela na Dny lidové architektury. V největším roubeném stavení v Libereckém kraji a republice návštěvníci uvidí, jak se kdysi žilo na venkově. Kromě černé kuchyně, rychtářské světnice, vejminku a spižírny můžou obdivovat také unikátní soubor selského nábytku.

Zajímavé jsou třeba malovaný nábytek, postel s nebesy, kolébka a kredenc z roku 1796. „Nejstarší ročník je 1791, jde už skoro o zámecký nábytek, almary jsou bohatě zdobené se složitým kováním,“ ukazuje správce Vísecké rychty Miroslav Liška. „Almara byl hodnotný kus nábytku, který se dával věnem. Letopočty, které jsou na almarách vidět, nejsou datem výroby, povětšinou je to datum sňatku,“ dodává Miroslav Liška. Jde o rozebíratelný nábytek, bylo by obtížné almaru přemístit po úzkých schodištích.

Kromě vybavení návštěvníci mohou vidět zemědělské nářadí, pomůcky pro zpracování lnu, koše, ošatky, máselnice nebo díže.

Víseckou rychtu postavili v roce 1797 pro místního rychtáře Václava Kerna. Naposledy ji obývali v poválečných letech, později ji využívalo JZD. Po rekonstrukci v roce 1986 byla zpřístupněná expozice, která ukazuje vývoj lidové architektury a bydlení v severních Čechách.

Spustit audio