Jak poznat falešné euro bankovky?

26. leden 2010

Falešné peníze. Dávat pozor si na ně musíme nejen u nás, ale i při nákupech v sousedním Německu. V předchozích letech se padělaly především sto a dvou set eurové bankovky, nyní se padělatelé zaměřují především na bankovky v hodnotách padesát a dvacet euro. Ty se lépe uvádějí do oběhu, protože se většinou tak podrobně nezkoumají.

Jak tedy na padělatele vyzrát? Dá se skutečně při běžném posouzení poznat falešná bankovka?
Existuje jednoduchý test, jak falešnou bankovku poznat, a to na základě tří údajů: pomocí hmatu, zraku a posouzení z obou stran. Na přední straně lze nahmatat vyvýšený nápis ve zkratkách jako EZB, BCE, EKT a podobně, dále v nepotištěné části je při průhledu viditelný vodotisk a při obrácení se mění prvky hologramu. U mincí je tomu podobně - většinou jde o rozmazaný obraz a jen nedůsledně opracovaný okraj mince. I nadále je tedy nutné si euro bankovky dobře prohlížet - v celé Evropě jich bylo v loňském roce z důvodů padělání zadrženo na 450 tisíc. A to je o osm procent více, než v roce předchozím.

Pokud byste si chtěli bezpečnostní prvky na euro bankovkách sami prohlédnout, podívejte se na internetové stránky Evropské centrální banky.

autor: Jitka Oleárníková
Spustit audio