Jak budou o Vánocích otevřené nemocnice v kraji?

17. prosinec 2018 08:21

Nemocnice v Libereckém kraji se připravují na vánoční svátky. Některé částečně omezí svůj provoz, úplně zavřou některé ambulance.

V Jablonci nad Nisou zavřou přes svátky třeba odborné poradny na chirurgii. Mimo provoz zůstane nemocniční ambulance ortopedie, ale interní ambulance funguje beze změny. Lůžková oddělení v jablonecké nemocnici zůstanou většinou běžně v provozu i během letošních Vánoc, ale se dvěma výjimkami. Těmi jsou lůžka na rehabilitaci a urologii. Budou zavřená od soboty až do začátku nového roku.

Krajská nemocnice v Liberci

Liberecká krajská nemocnice zatím počítá jen s částečným omezením odběrů krve. Podle mluvčího Václava Řičáře se taky vyprázdní některá lůžka: „Z lůžkových oddělení propustíme většinu pacientů, jejichž zdravotní stav to umožní. Urgentní oddělení, interní a traumatologický, chirurgický příjem budou pracovat na plný výkon.“

Odběr krevní plazmy v krajské nemocnici je během Vánoc jen po objednání.

Česká Lípa, Semily a Frýdlant

Od 27. prosince do 1. ledna bude zavřená plicní ambulance českolipské nemocnice. Změny chystá i semilská nemocnice, ale až od ledna. Zavře až do odvolání kožní ambulanci.

Otravu krve pacientů ve frýdlantské nemocnici mohla způsobit bakterie z anestetika

Nemocnice (ilustrační foto)

Otravu krve pacientů z frýdlantské nemocnice mohla způsobit bakterie, nalezená v lahvičce anestetika Profopol. Na základě předběžných laboratorních testů to Radiožurnálu potvrdil náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Frýdlantská nemocnice má uzavřený operační sál. To ale nesouvisí s vánočním provozem, důvodem je otrava krve po operaci u některých pacientů. Otrava se objevila u devíti z 16 pacientů operovaných v jednom týdnu právě ve Frýdlantu.

Od ledna se chce Frýdlantská nemocnice věnovat víc takzvané jednodenní chirurgii. Dál ale budou fungovat třeba ambulance.

autor: Jan Charvát
Spustit audio