Jablonečtí studenti bojují peticí za záchranu zámečku Schlaraffia

31. leden 2014

Studenti z Jablonce nad Nisou bojují pomocí petice za záchranu zámečku Schlaraffia. Ve městě stojí více než sto let, za poslední rok ale výrazně zchátral. Radnice s tím nemůže nic dělat, protože zámeček je majetkem soukromé firmy a není kulturní památkou.

O zápis na seznam památek žádali opakovaně památkáři, ale ministerstvo kultury jim nevyhovělo.

„Odůvodňuje pouze stavebně-technickým stavem a nijak se nevypořádává s architektonickými a kulturními hodnotami objektu, takže zvažuji možnost dalšího postupu, to znamená podat návrh na přezkum ze strany ministra kultury,“ říká ředitel libereckého památkového ústavu Miloš Krčmář.

Studenti z Jablonce proto sepsali petici, která zápis zámečku Schlaraffia na seznam kulturních památek požaduje. Majitel zámečku sice nabídl, že nechá zájemcům zámeček - bez pozemku - za symbolickou jednu korunu. To se ale autorce petice, studentce Tereze Žembové, nelíbí.

„Řekněme, že je to trošku výsměch. Na jednu stranu chápu, že dům nechce, že chce jen pozemek, ale i jemu samotnému musí být jasné, že i když je to takto levně, tak to nikdo neodkoupí za cenu toho, že to bude muset dát někam jinam,“ poznamenává.


Zvětšit mapu
autoři: sas , sib
Spustit audio