Jablonečtí mají od dnešního rána novou poštu v nákupním centru Rýnovka

4. listopad 2013

Nové přepážky lesknoucí se čistotou, sedačky, vitríny plné známek, losů a papírenského zboží. Dámy v modrožlutých uniformách České pošty a nové zázemí pro klienty. Tak to vypadá na nové poště v Jablonci nad Nisou. Pobočku otevřeli dnes ráno v nákupním centru Rýnovka. Tamní pošta nahradila dvě zavřené pobočky v Rýnovicích a ve Mšeně.

Je krátce před osmou hodinou ranní a před novou poštou v Rýnovce už stojí skupinka lidí. Chtějí být u nových přepážek s žlutomomodrým symbolem poštovní trubky první. Někdo potřebuje vybrat důchod, někdo poslat doporučený dopis, jiní se přišli podívat jenom ze zvědavosti.

Všichni se vesměs shodují, že se jim nová pošta líbí. Některým přesun do Rýnovky nevadí, jiní by si raději nechali bývalou poštu ve Mšeně.

„Líbí se mi to. Ale škoda, že to nezůstalo ve Mšeně, protože já jsem ze Mšena. Takže jsem byl proti tomu. Tam jsem to měl u baráku a teď musím chodit až sem,“ říká jeden z klientů nové pošty.

„Moc se mi líbí. Je to tady hezký. A nejenom pro lidi je to tady hezký, ale i pro zaměstnance. Akorát si myslím, že tam, kde byla pošta původně, bude lidem chybět. Protože tam je hodně starých lidí a bude to pro ně vzdálenější,“ uvádí jiná klientka.

Česká pošta chápe, že se přesun někomu nelíbí. Pobočka se ale nepřesunula jen tak pro nic za nic, mělo to několik důvodů.

„Hlavní důvod byl ten, že současná pobočka ve Mšeně nám nevyhovovala technicky a byl tam problém i s pronajímatelem. Nechtěl rekonstruovat žádné prostory. Měli jsme tam přitom problém se splaškovou a odtokovou vodou,“ vysvětluje Olga Syková, ředitelka severočeského regionu pošty.

Nová pošta podle ní bude pro klienty komfortnější, bude mít totiž otevřeno bez polední pauzy od 8 do 18, a to včetně soboty.

Česká pošta (iliustrační foto)

Problémy v bývalé poště se dotýkaly především zaměstnanců. Jak říká Martina Černá, jedna z pracovnic, která bude odteď pracovat místo ve Mšeně v Rýnovce, klienti ani netušili, co všechno se denně řeší v zákulisí za přepážkami:

„To klient vůbec neviděl, že my jsme tam třeba musely večer dávat vysoko balíky, protože jsme nevěděly, kdy to tam zase vyplaví voda, kdy nazuji holínky a půjdu uklízet odpad. Nebo si tam někdo občas ustřihnul kabel, aby ho pak odnesl do sběrny, a nám pak nefungovaly telefony. Nebo když jsem šla ráno první do práce, že jsem tam musela uklízet lahve a odpadky, co tam nechali v noci bezdomovci, aby to u toho vchodu trochu vypadalo.“

Nová pošta má podle některých lidí nevýhodu v tom, že je v nákupním centru. Tam jezdí lidé auty. Nevedou tam z některých směrů vůbec chodníky. Město do budoucna přislíbilo tento problém řešit.

autor: sas
Spustit audio