Jabloneckou čtvrť Kokonín trápí záplavy kamionů

20. srpen 2013

Je tady hluk, práší se, kamiony ničí silnice i předzahrádky a ohrožují děti a dospělé. To si myslí lidé z jablonecké části Kokonín. Kvůli rozrůstající se výstavbě a několika místním firmám jezdí úzkými uličkami mezi rodinnými domy mnoho nákladních aut. Doprava navíc ještě zhoustla poté, co se v Jablonci na několika místech uzavřely hlavní tahy a přes Kokonín vedou objížďky.

Kokonín je sice okrajová čtvrť, přesto je tam pořádně rušno. Na kamiony si stěžují místní lidé už delší dobu, na vedení Jablonce se obrátili i během tradičního jarního setkání.

„Jak je možné, že je povolená doprava v úzkých uličkách, kde chodí děti, nejsou tam chodníky, není tam kam uskočit,“ ptá se jedna z místních obyvatelek a ostatní souhlasně pokyvují hlavou.

Lidem vadí nejen hluk, ruch a nebezpečí, ale také poničené silnice a předzahrádky. Město na květnovém setkání slíbilo pomoc.

„Od setkání jsme nezaznamenali žádné stížnosti na dopravu a její frekvenci ve zmiňovaných ulicích. Co se týká úprav, tak hned po květnovém setkání se snížila rychlost na 30 kilometrů v hodině s tím, že policisté budou řešit přestupky,“ říká Markéta Hozová z jablonecké radnice.

Jenže lidé z Kokonína říkají, že se toho příliš nezměnilo. Trápí je nyní řada oprav, uzavírek a objížděk. Silnice se frézují, buduje se kanalizace.

„S kamiony problém nemám, ale s auty jo, těch tady cestuje hodně moc. Mají tady teda třicítku, ale když si tady na chvíli stoupnete, tak uvidíte, jak to nedodržují. Měli by dodělat tu silnici, ať se kamiony motají tudy,“ říká jeden ze starousedlíků.

Než se znovu otevře silnice Krkonošská a další menší cesty kolem, pár měsíců to ještě potrvá. Do té doby se musejí obyvatelé spolehnout na policisty, kteří mají rozdávat pokuty za nedodržení třicítky.

autor: sas
Spustit audio