Jablonecké školky letos slibují místo pro všechny malé zájemce

17. duben 2013

V Jablonci nad Nisou mohou dnes rodiče zapsat svoje děti do mateřských škol. Město slibuje, že míst ve školkách je víc než zájemců.

Maminky se tak nemusejí bát, že by se jim nepodařilo dítě do mateřinky dostat.

„Musím říct, že poptávka po školách u nás není tak dramatická jako jinde, jelikož vedení města zhruba už od roku 2007 počítalo s nárůstem zájemců o umístění v mateřské škole a kapacity byly průběžně navyšovány,“ říká mluvčí Jablonce Markéta Hozová.

V tomto školním roce se prý podařilo umístit všechny děti, které přišly k zápisu. „Včetně zhruba stovky dětí do tří let,“ doplňuje Hozová.

Nejvíce zájemců přijde zřejmě na velké školky na sídlištích, kde by mohli mít rodiče s přijetím problém. V okrajových částech Jablonce bude míst dost.

Nejoblíbenější hlásí plnou kapacitu

Nejžádanější mateřinky ale stále všechny přijímat nemohou. Mají víc zájemců, než jaká je jejich kapacita.

Tak tomu bylo při loňském zápise například v Červené školce, kde je ředitelkou Renata Kolischová.

„Neříkám, že všechny, které jsme nepřijaly, byly jenom dvouleté. Většina ano, ale byly tam mezi nimi i děti o něco málo starší. Tak ty podle kritérií do té školky přijaty nebyly,“ popisuje Kolischová.

„Ale zase se je podařilo rozmístit do ostatních školek, které třeba nenaplnily kapacitu nebo měly ještě volná místa,“ dodává.

Problém dostat dítě do školky můžou mít rodiče také na sídlištích. Klidnější zápisy s menším počtem zájemců se naopak čekají v okrajových částech Jablonce.

autoři: sas , Tomáš S. Šťástka
Spustit audio