Jablonecké radnici se vrátí podoba z doby první republiky

5. říjen 2016

Radnice v Jablonci nad Nisou se vrací do své původní podoby. Autorem prvorepublikové funkcionalistické stavby byl renomovaný architekt Karl Vintr. Právě jím původně navržené prvky, jako barva fasády, břízolit a další detaily, se vrací do Jablonce dnes, téměř o sto let později. Opravuje se také 50 metrů vysoká věž.

„Radnice byla na svoji dobu velice unikátní dílo zejména svým rozsahem, protože to byla multifunkční stavba, která sdružovala nejenom úřední prostory, ale i různé kavárenské a restaurační provozy,“ říká o historii a výjimečnosti radnice v Jablonci Marek Řeháček, tajemník jablonecké radnice.

Opravuje se i vysoká věž jablonecké radnice

„Zajímavé na tom je i to technické řešení, na rozdíl od mnoha jiných radnic, ta jablonecká nebyla stavěna cestou klasického zdiva, ale železobetonové konstrukce, která byla pouze vyzdívaná,“ pokračuje Řeháček.

V současnosti se diskutuje o tom, že by se restauratérské provozy mohly do budovy radnice vrátit. „V části radnice dnes sice kavárna existuje, ale není stylová v původním řešení. Existuje námět, že by tu vzniknul prostor kavárny, která by byla retro – podle stylu Karla Vintra, ale nic není schváleno, naplánováno,“ uzavírá Řeháček.

Výhled z věže opravované jablonecké radnice - z místa, kam se lidé nedostanou
autor: sas
Spustit audio