Jablonecké mincovně klesl zisk, sběratelé šetří

8. červenec 2011

Česká mincovna v Jablonci nad Nisou zaznamenala propad tržeb, přesto její loňské hospodaření skončilo ziskem zhruba 57 miliónů korun. Razí se méně mincí i pamětních medailí. Přibývá naopak lidí, kteří investují do zlata jako takového.

Hlavním důvodem propadu byla skutečnost, že mincovna přestala nakupovat střižky, které slouží jako materiál k výrobě oběživa. Už nepotřebujeme takové množství mincí, protože máme rezervu, vysvětlil ředitel sekce peněžního a platebního styku České národní banky Tomáš Hládek.

Na menším zisku se podle ředitele společnosti Radka Šulty podepsala i krize. Sběratelé si rozmýšlí, co nakoupí a také si navykli ukládat peníze do investičního zlata. Je to fenomén poslední doby, dodává Radek Šulta

I z tohoto důvodu se Česká mincovna rozhodla inovovat. Chce oslovit širší okruh lidí, nejen sběratele jako dosud. I proto začíná razit i jiné tvary medailí než jen kulaté, nabízí možnost vyrytí nápisu nebo přenos fotografie, informuje většinový majitel mincovny Karel Zoubek. Nabídka mincovny oslovuje i zákazníky ze zahraničí, například z Francie, Itálie nebo Rakouska.

autor: Eva Malá
Spustit audio