Jablonecké fotbalisty uchvátil stadion Ajaxu. Věří, že mohou postoupit

19. srpen 2015

Na nejtěžšího soupeře v play-off Evropské ligy se ze čtyř českých klubů připravuje Jablonec. Provinční klub čeká ve čtvrtečním utkání největší utkání historie na stadionu Ajaxu Amsterdam. S místní monumentální arénou se Severočeši seznámili už při tréninku.

Vyřadit z Evropské ligy FC Kodaň, to se počítá, teď se ale fotbalisté Jablonce přenesli ještě do úplně jiné dimenze.

Kdo si to snad neuvědomoval cestu do Amsterdamu, na toho takové poznání se vší parádou dýchlo, když před tréninkem vylezl z tunelu na trávník a spatřil před sebou stadion Ajaxu, byť zatím ještě prázdný.

„Je to úplně něco jiného, je to strašně velký zážitek. Stadion znám, ale v televizi je to jiné, než naživo. Je to nádhera,“ vstřebával realitu padesátitisícové arény, kde se hrály zápasy ME a předloni také finále Evropské ligy, útočník Martin Doležal.

„Pro nás je to svátek, jsme rádi, že tady jsme,“ přidal se obránce Filip Novák, který patří mezi hráče, pro které to bude ve čtvrtek večer jednoznačně největší fotbalový zážitek kariéry.

Ajax je současně velmi mladé mužstvo s věkovým průměrem jen lehce nad dvacet let a rovněž tým, který v kvalifikaci Ligy mistrů nestačil na rakouský Rapid Vídeň. I z toho důvodu je zřejmě, že Jablonečtí tady nepůjdou na žádnou fotbalovou popravu.


Stačí jen netrpět přehnaným respektem k prestižní značce světového fotbalu.

„Tolik bych to nedramatizoval. Soupeře respektujeme, je to velký a slavný klub. I dneska je silný, hlavně dopředu,“ připomíná jablonecký kouč Jaroslav Šilhavý. „S Kodaní jsme odehráli dva slušné zápasy, Ajax budeme chtít zvládnout také,“ dodal.

Utkání Jablonce na půdě Ajaxu začne ve čtvrtek v 19 hodin, stejně jako duely Sparty s Thunem a Liberce s Hajdukem Split. Mistrovská Plzeň se s Vojvodinou Novi Sad utká od 20.50.

autoři: jkb , Petr Hašek
Spustit audio