Jablonecká radnice bude dávat méně peněz na sociální služby

27. únor 2012

Radnice v Jablonci nad Nisou letos omezí dotace na sociální služby. Část peněz zůstane v městské pokladně a rozdělovat se bude až podle letošních příjmů.

Jak velká bude podpora sociálním službám, závisí tedy i na tom, jak vysoké budou lidé a firmy platit daně.

Jablonecká radnice sociální služby rozdělila. Vyhoví žádostem o peníze ze čtyř oblastí - jde o pomoc tělesně postiženým, terénní službu pro bezdomovce a drogově závislé, pečovatelskou službu a nízkoprahová centra. Ostatní dostanou zatím jen půlku očekávaného příspěvku.

Vysvětluje místostarosta Petr Tulpa: „Ano, hrozí ta možnost že by nedostali žádné příspěvky, ale protože se k tomu ta řídící skupina postavila podle mě konstruktivně v tom, že určila čtyři prioritní koše – a ty dostaly plnou hodnotu na celý rok. Těm ostatním se řeklo že to bude půlka a dokonce se některé vyřadili v následném kole...“

Příkladem organizace, která tak přijde o podporu je občanské sdružení Compitum.

„My děláme terénní sociálně aktivizační službu v sociálně slabých rodinách. Dobrovolníci nám pomáhají jednak emočně podporovat rodiče, dále doučují děti a teď jsme začali pracovat se seniory, protože i ti mohou okolo sebe pomoci jako dobrovolníci a zároveň i tu dobrovolnickou službu potřebují.“ vysvětluje hlavní náplň práce sdružení koordinátorka Hana Jiránková.

Právě takové služby jsou ale podle místostarosty Petra Tulpy teď příliš velký luxus: „Ty skupiny, které nedostaly vůbec zelenou, byly většinou poradenského typu... Ty jsou pro nás zbytné – i když, do jisté míry někdy je dobré mít poradenskou skupinu, ale v té problematice nižších finančních rozpočtů a peněz jsme se rozhodli že poradenskou aktivitu podporovat nebudeme.“

Jablonecká radnice tak rozdělí jeden milion tři sta tisíc korun. Dalších osm set tisíc si nechá ve své pokladně.

autor: leš
Spustit audio