Jablonecká mincovna razí stříbrné medaile s motivem Plzně

7. září 2011

Česká mincovna v Jablonci nad Nisou se opět může pochlubit - tentokrát třemi novinkami. Začala razit unikátní obří medaili ze stříbra, která váží jeden kilogram a půl kilovou stříbrnou medaili. A také představila půl kilovou platinovou medaili, kterou už tradičně zdobí motivy významných sakrálních staveb v zemi.

Jak prozradil redaktorce Evě Malé ředitel mincovny Radek Šulta, v případě stříbrné medaile se jedná o největší ražbu v historii mincovny.

Jde to první titul ze série statutární města České republiky a na té první ze čtyřiadvaceti je znázorněno město Plzeň. Autorem grafického návrhu stříbrné medaile je zaměstnanec mincovny Vladimír Schovanec. Na rubové straně je motiv České republiky s bodově vyznačenými statutárními městy.

Druhou novinkou, kterou jablonecká mincovna představila, je půl kilová platinová medaile. Tu zdobí motiv významné sakrální stavby v zemi. Na lícové straně je Katedrála ve Velehradě a na rubové straně je z lipových lístků vyražený kříž, který odděluje erby a také nápisy, které jsou na vitrážích ve Velehradské katedrále.

autor: Eva Malá
Spustit audio