Jablonečanům by mělo nejpozději do dvou let zlevnit teplo až o čtvrtinu. Začala oprava starých výměníků

4. červen 2015

Ze starých výměníků v Jablonci nad Nisou budou moderní kotelny. A obyvatelé města napojení na centrální soustavu vytápění budou mít až o čtvrtinu levnější teplo. Velká rekonstrukce systému parovodů a výtopen běží ve dvou etapách, hotová by měla být na jaře v roce 2017. Teplo by se už ale zlevnit dříve, slibuje Jablonecká energetická.

„Tady v tom prostoru, kde se nacházíme, byl po léta výměník, kde chodila pára, původně ze tří zdrojů, teď už z jednoho zdroje, který se nachází na Brandlu,“ vysvětluje předseda představenstva jablonecké energetické a náměstek primátora Miloš Vele z ODS.

Oprava soustavy centrálního vytápění začíná ve výměníku v ulici U přehrady. Jaké práce jsou přesně v plánu?

„My v podstatě parní rozvody zlikvidujeme, tento a další výměník odpojíme od páry, a nainstalujeme sem novou moderní technologii, to znamená kondenzační kotle.“

Obyvatele zajímá hlavně to, o kolik se jim zlevní cena za teplo. „My v našich finančních plánech počítáme s částkou 650 korun. Vycházíme jednak z předpokládaných rozpočtových nároků, nákladů, plus stávající ceny plynu, taková jaká je na trhu. Dokonce se nám tu cenu daří dostat v některých lokalitách i pod tuto hranici,“ konstatuje ředitel Jablonecké energetické Petr Roubíček.

Teplárna musí o zákazníky bojovat

I přesto, že Jablonečtí už nemusejí platit nejvyšší cenu za teplo v Česku, jako tomu bylo donedávna, musí teplárna o zákazníky stále bojovat. Hlavně na sídlištích se ve velkém budovali a dál budují samostatné kotelny.

„Co se týče zákazníků první etapy, tam se zdá, že už ten stav je ustálený, setrvalý. V druhé etapě ještě bojujeme, jednak o část firemních zákazníků a i u některých bytových domů, kde ještě nejsou rozhodnuti. Tak tam probíhá kampaň.“

Ti, co se rozhodli pro kotelny, mají za to, že udělali dobrý krok. Už před časem to Českému rozhlasu řekl správce kotelny v Mechové ulici Patrik Vrba.

„Ta úspora tam je, já bych řekl tak 40 %. Když to začalo, byl zkušební provoz, nějaký tu mušky se vychytávaly, ale teď v dnešní době si myslím je to už bez problémů.“

Rekonstrukce rozvodů potrvá dva roky, obyvatelé ji ale prý nepocítí

„Veškeré práce, které budou probíhat, tak občané nepoznají na tom, že bychom jim nějak snížili dodávky. Jediné, co může být negativní pro okolní obyvatele, to jsou komíny, protože budeme samozřejmě produkovat nějaké spaliny a budeme je muset odvést a rozptýlit,“ popisuje Miloš Vele.

Nabízí se otázka, co se starou soustavou. Co třeba galerie? S netradičním nápadem přišla za teplárnu Lenka Vrátná.

„Všichni víme, že ty parovody Jablonec spíš hyzdí, než že by ho zdobily, a my jsme se rozhodli to změnit. V Mozartově ulici je více než sto metrů těch parních rozvodů, které bychom rádi proměnili v galerii, máme domluveno se střední umělecko-průmyslovou školou v Jablonci a s jabloneckými a libereckými umělci, že přijedou a pomalují to tak, aby to bylo hezké.“

Loučení s párou a proměna potrubí na galerii je naplánované na středu 17. června.

autor: sas
Spustit audio