Jablonec plánuje rekordní výdaje. Kam půjdou stovky miliónů korun?

19. únor 2018

Jablonec nad Nisou počítá letošní rok s rekordními výdaji. Chce investovat více než 350 miliónů korun. Nejvíc peněz půjde do výstavby nového pavilonu intenzivní péče v městské nemocnici.

Do nového pavilonu se přesune kompletní lůžkové ARO, jednotka intenzivní péče chirurgických oborů a čtvrté patro chirurgického pavilonu. Podle ředitele nemocnice Víta Němečka tam bude 18 intenzivních lůžek. Vybavení nového pavilonu včetně toho přístrojového bude stát 45 milionů korun a zdravotnické zařízení si ho zajistí samo. Uvolněné prostory chce nemocnice využít pro rozšíření následné péče o dalších 30 lůžek. Stavba nového pavilonu jablonecké nemocnice bude v průběhu dvou let stát město přes 150 milionů korun.

Finanční injekce komunikacím

Město chce investovat desítky milionů korun do modernizace a zateplení školních budov. Zhruba 84 milionů korun půjde do oblasti dopravy, oprav komunikací a budování infrastruktury. Největší opravou bude dlouho plánovaná rekonstrukce mostu v Lidické ulici za deset milionů korun.

„Je pravda, že už to připravujeme tři roky, protože jsme tam narazili na velké množství technických problémů. Musí se třeba přeložit sítě provizorně mimo stavbu, a pak se musí vrátit do mostní konstrukce,“ vysvětluje náměstek primátora Jablonce nad Nisou Miloš Vele z ODS a dodává: „Pokud dodržíme harmonogram a nic nám do toho nevstoupí, o prázdninách bychom chtěli začít a do zimy by mělo být hotovo.“

autor: jch
Spustit audio