Jablonec nad Nisou se stal statutárním městem

23. únor 2012

Jablonec nad Nisou se 23. února stal statutárním městem – z jablonecké radnice se stává magistrát, ze starosty primátor. Na obvody se ale dělit nebude.

„My jsme určitě nedělali statutární město proto, aby se nám Jablonec rozsypal na nějaké místně samosprávné celky, protože to město není žádný velký gigant... Je to spíš šance pro ostatní obce, aby mohly využít našeho zázemí a mohly se správně připojit.“ říká budoucí primátor města Petr Bajtl.

Iniciátor nedávného referenda o odtržení Kokonína Josef Šikola to přijímá s trpkostí: „My tlačit nemůžeme – nemáme zákonné možnosti... Samozřejmě že bychom byli alespoň za tenhle půl krok rádi. Nám jde o to, abychom mohli se vyjadřovat a zásadně ovlivňovat územní plán.“

Podle tajemníka Marka Řeháčka není případ statutárního města, nerozděleného na obvody žádnou výjimkou: „Velká část statutárních měst v České republice není členěna... Je to otázka toho, co je město ochotno do správy dát, protože je to jednoznačně dražší.“

Ušetřit by mohly samostatné obce v okolí Jablonce – pokud by se k městu jako obvod připojily. O případném připojení některých obcí se bude teprve jednat. Náklady na přeměnu Jablonce nad Nisou ve statutární město se zatím mají pohybovat pouze v řádu desetitisíců korun.

autor: leš
Spustit audio