Jablonec nad Nisou otevírá nový stavební archiv

1. listopad 2013

Magistrát Jablonce nad Nisou dnes otevírá nový stavební archiv. Vybudoval ho v suterénu historické budovy radnice. Nový archiv usnadní badatelům hledání díky nejmodernější technologii.

"Ten systém umožňuje jak srolování regálů, tak otevření, a vlastně jednoduchým způsobem se člověk dostane k materiálům. V těch jednotlivých regálech jsou i výsuvné police. Ten, kdo s tím bude pracovat, tak může materiály rozložit a pracovat," vysvětluje náměstek jabloneckého primátora Petr Vobořil.

Starý archiv byl v dezolátním stavu a špatně přístupný už skoro 20 let. Vlastníci nemovitostí nemohli nahlížet do dokumentů.

Zájemci se teď můžou nejen podívat do materiálů, ale získají i elektronickou kopii ke svému objektu. Pokud splní podmínky, budou moci nahlédnout i do dalších dokumentací. To dosud nebylo možné.

Otevření archivu pro veřejnost vítají majitelé nemovitostí a také nadšenci do vlastivědy a architektury.

"Je skvělé, že si můžeme prohlédnout staré plány domů, které v Jablonci stojí, už proto, že tady máme zajímavou architekturu a spoustu památek," řekl historik Petr Freiwillig.

V sousedním Liberci je ale součástí archivu i badatelna a lidé mají k dispozici pracovnici, která se žadatelům věnuje. Tyto služby fungují už několik let. "Jablonec tak dohání to, co už měl mít dávno," dodal Freiwillig.

autoři: nib , sas
Spustit audio