Jablonec je v euforii. Přešli jsme přes evropský tým, raduje se kouč Šilhavý

7. srpen 2015

Čtvrteční večer byl z pohledu českého fotbalového fanouška večerem podještědských celků. Liberec v pohodě zvládl odvetu 3. předkola Evropské ligy s izraelskou Šmonou, Jablonec zase vybojoval vítězství 3:2 na půdě favorizované Kodaně. Přestože v prvním vzájemném zápase Baumit podlehl dánskému vicemistrovi 0:1, postupuje do další fáze soutěže.

Během utkání byla skupinka hostujících fandů jen malou zelenou skvrnou v moři červených sedaček stadionu Parken, po utkání byste ale výstřednější partu hledali marně.

Tak nějak to ale zapadá do stylu jabloneckého účinkování v Kodani, protože i samotní fotbalisté Jablonce přijížděli do Dánska v roli spíše podceňovaného celku, aby po zápase hlasitě slavili postup, zatímco domácí se svěšenými hlavami odcházeli do kabin.

„Spousta lidí nám nevěřila, pro každého z nás je to takový sen. Chtěli jsme překvapit nejen soupeře, ale všechny, co nás už odepisovali,“ říkal už bez větších emocí kapitán Tomáš Hübschman.

Severočeši z téhle konfrontace vyšli jako vítězové, navíc s příjemným zjištěním. I s pravidelným účastníkem evropských pohárů dokážou hrát minimálně vyrovnanou partii.

Čtěte také

„Euforie je obrovská. Teď si to možná ještě neuvědomujeme, ale podali jsme výborný výkon a zaslouženě jsme postoupili,“ hodnotil obránce Filip Novák.

„Trošku nám pomohlo vyloučení, které ale pomohlo i soupeři u nás. Všichni jsme si věřili, šli jsme za tím a na hřišti to tak vypadalo,“ připomněl Novák také vyloučení záložníka Benjamina Verbiče, který hřiště opouštěl za stavu 2:0 pro Jablonec.

Autor druhého jabloneckého gólu Ján Greguš kryje míč před kodaňským Federicem Santanderem

Jenže paradoxně právě v tu chvíli začala Kodaň českého zástupce přehrávat. Nakonec se ještě dvakrát prosadila, a nebýt Pospíšilovy výstavní trefy, mohlo být všechno jinak.

„Závěr byl hodně dramatický a hektický. Když rozhodčí ukázal pět minut nastavení, tak mě jímala hrůza, byť soupeř hrál o deseti. Ale musím kluky pochválit, protože jsme to ubojovali. Přešli jsme přes evropský tým. Kodaň nás možná trochu podcenila,“ dodal jablonecký trenér Jaroslav Šilhavý.

Severočeši tak budou stejně jako Liberec, Plzeň a Sparta v osudí při dnešním losování 4. předkola.

autoři: David Nyč , Petr Hašek
Spustit audio