Jablonec je partnerem jihočínského města Beihai

15. srpen 2011

Jablonec nad Nisou podepsal smlouvu o partnerství s jihočínským městem Beihai. Místní podnikatelé si od smlouvy slibují snazší přístup na velký čínský trh.

Beihai je nejjižnějším městem na čínské pevnině. Kromě přímořského letoviska je to také přístav a domov zhruba 1,5 milionu Číňanů.

„Zajímá nás sklářský průmysl. U nás se zpracovávají přírodní perly a tak si myslíme že bižuterní výroba jde s tou naší dohromady.“ říká předseda stálého výboru kongresu občanů Beihai Tchank Juk Sink.

Podle prezidenta okresní hospodářské komory Vladimíra Opatrného je to příležitost pro jablonecké podnikatele: „Na čínský trh se snaží dostat všechny firmy planety.“ V Číně roste početná střední třída a právě ta by podle Opatrného měla mít zájem kupovat tradiční české sklo.

Dohoda ale neznamená, že by se Jablonec teď přestal hlásit k tradiční akci Vlajka pro Tibet, která kritizuje porušování lidských práv v této části Číny.

„Jablonecké firmy s Čínou aktivně obchodují, od této smlouvy si slibujeme prohloubení těchto vztahů – především navázání vztahů mezi obchodními komorami.... Co se týče těch globálních věcí a lidských práv, tak já si myslím že pohledy na to mohou být jiné.“ vysvětluje Petr Beitl.

autor: leš
Spustit audio