Jablonec hostí mladé hasiče. Na stadionu soutěží v tradičních hasičských disciplínách

7. červenec 2013

Hlavním městem požárního sportu se na několik dnů stal Jablonec nad Nisou. Už od středy bojují na tamním atletickém stadionu mladí hasiči o tituly republikových šampionů. Po kategoriích žáků, kteří soutěžili v celostátní hře Plamen, začalo v sobotu mistrovství České republiky dorostu.

Hlavní disciplínou prvního dne dorosteneckého šampionátu byl běh na 100 metrů. Vzdálenost, startovní bloky a tretry na nohou závodníků jsou ale tím jediným, co má požárnická stovka s klasickou atletickou společného. Vedle soupeřů totiž hasiči musí překonávat ještě náročné překážky a dávat pozor, aby se jim pod nohama nezamotaly požární hadice.

„Je to překonání příčného břevna s tím, že závodník nesmí použít zavětrování. To je to, co tu bariéru drží. Pak následuje přeběhnutí kladiny a závodník z ní musí seskočit až za seběhovou čárou, poté se hodnotí napojení na rozdělovač, spojení hadic a připojení proudnice. To všechno musí závodník stihnout dřív, než proběhne cílem,“ vysvětluje rozhodčí František Podolník.

Sprint s překážkami dával zabrat především dorostenkám. A problémy, se kterými mladé hasičky v Jablonci bojovaly, byly různé:

„Nejtěžší je udržet se s těmi hadicemi na kladině; Nejhorší jsou nervy a pak mi dělá problém ta úvodní překážka, protože před ní brzdím. Kdybych nebrzdila, tak je to lepší; Mně zase vadí ta vzdálenost a mám strach z těch překážek.“

Právě špatně překonaná překážka bývá nejčastější příčinou nepříjemných úrazů. „Za přeskokem to odnáší nejvíc kolena a za kladinou zase vyvrtnuté kotníky,“ říká členka týmu Jihočeského kraje Lucie Koblasová, která ví, o čem mluví. Čerstvě poraněný kotník jí zdobí pevná ortéza.

To, že i v požárním sportu většinou vítězí srdce nad rozumem, potvrzuje bývalý trenér milotických hasiček Pavel Bezděk. „Ty holky nemají zábrany a jdou do toho po hlavě. Pozor si dávají teprve po tom, co si pořádně natlučou,“ říká. Ti nejodvážnější dokázali jabloneckou stovku s překážkami zdolat za méně než šestnáct vteřin.

Suverénně nejrychlejším dorostencem na stovce s překážkami byl zástupce Pardubického kraje Martin Lidmila, který zaběhl čas 15,93 vteřin. V neděli celý šampionát vyvrcholí požárním útokem, který je označován za královskou disciplínu požárního sportu.

autor: Šárka Sudová
Spustit audio