Jablonec hostí kvalifikaci o volejbalové ME, Češi na úvod hladce porazili Norsko

17. květen 2014

Důležité první vítězství, na druhou stranu ale také splněná povinnost. Přesně takovou chuť mají pro české volejbalisty tři body, které získali v úvodním utkání kvalifikace o mistrovství Evropy 2015. V Městské hale v Jablonci nad Nisou přehráli Češi v pátek celek Norska jednoznačně 3:0 na sety a i v pozměněné sestavy v porovnání s minulými roky vstoupili úspěšně za vytouženým kvalifikačním cílem. Tím je pochopitelně přímý postup na šampionát.

„Potvrdilo se, že Norové budou ve skupině nejslabší, vyhrát za tři body byla povinnost. Nicméně první zápasy kvalifikačních skupin bývají nervózní a my jsme měli s tímhle mladým týmem premiéru. Proto jsem nevěděl, co od toho čekat, ale nakonec jsem spokojený,“ liboval si trenér Zdeněk Šmejkal po úvodním kvalifikačním boji.

Příliš velkým bojem se ale vlastně duel s Norskem nazývat nedá. Seveřané totiž uhráli proti domácímu výběru postupně jen 20, 20 a 13 bodů, a tak mohli čeští hráči po utkání rozdávat úsměvy.

„Já bych řekl, že jsme dneska byli ve všem lepší. Skvěle jsme přihrávali i podávali, takže jsme to pak měli o dost jednodušší. Dost záleželo na naší hře,“ potvrzuje smečař Kamil Baránek, že právě jeho tým diktoval tempo hry v téměř celém průběhu utkání.

Čtěte také

Norové dělali pozdějším vítězům problémy snad jen ve druhé sadě, ani v té ale soupeře přehrát nedokázali. A přestože norští volejbalisté věděli už před zápasem o síle českého mužstva, z konečného výsledku byli pořádně přešlí, což potvrzuje Mathias Loftesnes.

„Samozřejmě jsem velmi zklamaný. Cítím, že jsme měli ve druhém setu velkou šanci, tam jsme měli vyhrát. Ale nakonec byl dneska český tým lepší. Evidentně nás přehrávali na servisu, podávali mnohem lépe než my a navíc měli lepší příjem. V tom byl podle mě velký rozdíl," vysvětluje Loftesnes.

Povinné vítězství

Na druhé straně je naopak veselo. Jenže vítězství nad Norskem nikdo z Čechů nechce přeceňovat, podle většiny hráčů byl páteční zisk tří bodů v podstatě povinný. „Jestli chceme postoupit ze skupiny, tak bylo jasné, že musíme porazit tenhle tým. Takže jsem strašně spokojený s tím, co jsme dneska předvedli. Byl to super zápas,“ připomíná ještě Kamil Baránek.

Cíl českého výběru je asi všem dobře známý. Ale kdyby přeci jen někdo náhodou nevěděl, blokař Jiří Král rád zopakuje, s čím se spolu se svými spoluhráči vrhá do kvalifikačních duelů.

„Rozhodně chceme postoupit. A určitě z prvního místa!“ A právě v této souvislosti důležitý duel odehrají Češi už dnes. „Pošetřili jsme nějaké síly a teď svěží vlétneme na Španěly,“ dodává Král.

Právě Španělsko, které v pátek porazilo Ukrajinu, by mělo být největším soupeřem českého výběru v boji o první kvalifikační příčku. Kdo k ní bude mít po dnešku blíž, napoví vzájemná konfrontace. Ta začne v Městské hale znovu v 18 hodin.

autor: David Nyč
Spustit audio