Jablonec bude mít levnější teplo. Modernizace teplárenské sítě pokračuje

13. červenec 2016

V Jablonci nad Nisou začala druhá etapa modernizace teplárenské sítě. Velké výtopny nahradí menší kotelny, díky kterým by měli obyvatelé napojení na centrální zásobování teplem ušetřit. Kromě toho z města postupně zmizí kilometry nadzemního potrubí, které podle mnohých Jablonec hyzdilo.

Řada domácností v Jablonci se v minulosti od centrálního zásobování teplem odpojila kvůli vysokým cenám tepla. Vlastní kotelnu si nechali udělat třeba v Mechové ulici. „Kotelna vznikla po dohodě společenství vlastníků z důvodu vysoké ceny,“ říká Patrik Vrba, správce kotelny. „Celková úspora je asi čtyřicet procent,“ doplňuje.

Nižší ceny za teplo

Dalšímu odpojování chce teplárna zabránit právě nižšími cenami. „Vypadá to, že cena určitě bude začínat pětkou. To znamená, že bychom chtěli pro stávající zákazníky zlevnit,“ říká předseda představenstva Jablonecké energetické a radní za ODS Miloš Vele a pokračuje: „Budeme nabízet více typů smluv – dlouhodobé i krátkodobé a od toho bude cena tepla odvinutá.“

Ještě před dvěma lety přitom obyvatelé Jablonce platili 850 korun za gigajoul, což byla nejvyšší cena v Česku. Díky tomu, že teplárnu odkoupilo město, se podařilo snížit ceny za energie o 14 %. Od nové topné sezony by mohli obyvatelé ušetřit až další stokorunu za gigajoul.

Uzavírky ulic a omezení řidičů

Práce budou probíhat do podzimu a žádnou domácnost by neměly omezit. „Odpojujeme přebytečnou technologii a připravujeme to tak, abychom mohli přes léto občany zásobovat teplou vodou.“

Zatímco dodávky vody omezené nebudou, omezení čeká na řidiče. Kvůli opravám nebo výkopům jsou dopravní omezení v devíti jabloneckých ulicích – například v ulicích Na Vršku, Liberecká, Želivského.

Přesný rozpis i s daty omezení nebo uzavírek najdou lidé na webu města.

Pára valící se z komína na obyvatele Mšena

Během první etapy se vyskytl problém s nově postaveným komínem ve Mšeně. Valí se z něj totiž pára na okolní domy. „Před výstavbou nám bylo řečeno, že se zpracovala studie, která vylučuje možnost, že by zplodiny z toho komína nějak obtěžovaly,“ říká Petr Švejnar z bytového družstva Mechová. „Když se to ale postavilo a uvedlo do provozu, zjistili jsme, že situace je obrácená,“ dodává.

Problém bude Jablonecká energetická řešit kombinací dvou technických opatření – navýšením komína zhruba o tři a půl metru a dodatečným urychlením spalin na ústí komína. K navyšování by mělo dojít v řádu měsíců.

autor: sas
Spustit audio