I v Praze ještě existují místa, kde je ticho a klid. U Nuselského mostu je to Zahrada Ztracenka

18. červen 2024

Když cestujete do centra Prahy po Nuselském mostě, na jeho konci máte po levé ruce kostel Nanebevzetí Panny Marie a svatého Karla Velikého a Muzeum Policie. A když okolo nich projdete Horskou ulicí a vlevo minete novoměstské hradby, narazíte na branku vedoucí do romantické Zahrady Ztracenky.

Ztracenka je výstižný název. Zahrada je totiž skutečně tak trochu ztracená, ukrytá před zraky lidí, pod areálem Karlova, na svazích nad Albertovem. Ztracenka byla založena někdy ke konci 18. století jako sad a vinice a sloužila coby jeden z výletních cílů Pražanů.

Postupem času ale pustla, až architekt Michal Gavlas navrhl v souvislosti s celkovou rekonstrukcí zahradu v italském stylu s cihlovými teráskami, cestičkami, stromy, trávníky a lavičkami. Volně se při tom nechal inspirovat zahradami pod Pražským hradem od Josipa Plečnika.

A tak si tam od roku 2010 můžete posedět a kochat se výhledy na Prahu: na Vyšehrad s bazilikou svatého Petra a Pavla, na kostel svatého Apolináře nebo na Strahov se stadionem a Petřínskou rozhlednu na protilehlém kopci. Romantické by bylo sledovat odtud západ slunce, ale to byste museli přijít v zimním období, protože zahrada se večer zavírá a v létě se při západu slunce už dovnitř nedostanete.

Vyšehrad pohledem ze Ztracenky

V zahradě se můžete zastavit také u pomníku obětem dvou totalitních režimů v podobě neopracovaných kusů žuly, které svírají symbolické bílé mramorové srdce.

Až si Ztracenku projdete nebo si v ní dostatečně odpočinete, pokračovat můžete okolo vysokoškolského kampusu Univerzity Karlovy a Albertovskými svahy s amfiteátrem kolem míst, kde stávala nechvalně proslulá Jedová chýše. Tato hospoda měla vzniknout už ve 13. století, zbourána byla v roce 1933. Zmiňovaná je v seriálu Hříšní lidé města pražského coby doupě pražské galérky. Je dost dobře možné, že se jednalo o hospodu s nejdelším nepřetržitým fungováním v českých zemích.

Ztracenka, to je výstižný název, skutečně je to zahrada tak trochu ztracená, ukrytá

Zahrada Ztracenka je otevřená denně, od května do září od 8 do 20 hodin, od října do dubna od 8 do 18 hodin. Do zahrady platí zákaz vstupu se psy.

Spustit audio