I o les se jeho majitel musí starat!

11. březen 2015

Stejně jako se musí majitelé starat o louky a pravidelně je sekat, potřebuje svou péči i les. Řada lidí ho třeba dostala v restituci nebo koupila třeba s chalupou a neví přesně, jak o něj pečovat.

K řadě venkovských stavení nebo děděných majetků patří kromě luk také lesy. A stejně jako louky vyžadují pravidelné sečení, pravidelnou péči potřebuje i les. Dokonce to majitelům nařizuje lesní zákon.

„Není to tak, že bychom mohli nechat les růst jako prales,“ upozorňuje Jaroslav Petruška z Odboru životního prostředí na železnobrodské radnici.

Práce v lese (ilustr. obr.)

Povinnosti vlastníků lesa se liší podle velikosti - do 50 a nad 50 hektarů. I vlastníci menších lesů musí mít hajného, kterého však zpravidla platí stát. „V případě, že s přiděleným hajným nesouhlasí, si mohou vybrat vlastního, ale to si budou platit sami,“ podotýká Petruška.

Bez ohlášení mohou vlastníci lesů do 50 hektarů kácet v rozsahu do tří kubíků dřeva na hektar a rok a vykácené plochy musí do dvou let zalesnit.

Práce v lese (ilustr. obr.)

Bližší informace získají lidé u odborných lesních hospodářů, které najdou na radnicích obcí s rozšířenou působností. Tedy na odboru životního prostředí většiny měst.

Spustit audio