Hygienici už zakázali koupání v části Orlíku a Hnačově u Klatov. Nedoporučují ho ani v Chrastavě

20. červenec 2014

Hygienici varují před koupáním v některých vodních nádržích. Velmi nekvalitní voda je v rybníku Hnačov v Plzeňském kraji a u jihočeského Orlíku v místech Vojníkov a Podolsko. Problémy jsou také na libereckém koupališti Chrastava.

Co riskují lidé, kteří přesto do vody vlezou, popsala Dana Šalamunová z ministerstva zdravotnictví.

„Hrozí zejména kožní problémy, to znamená nejrůznější ekzémy. Dále respirační problémy,“ vypočetla.

Podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty lidem po koupání v nevhodné vodě hrozí alergické reakce, zejména vyrážky. Hrozí i zažívací obtíže.

Pokud se lidé i přes zákaz na vlastní riziko koupou, pak by se určitě měli po použití vody osprchovat.

Hygienici varují lidi před vstupem do vody v Jihočeském, Plzeňském a Libereckém kraji.

„Zákaz koupání v současné době platí v Plzeňském kraji v rybníku Hnačov a v Jihočeském kraji na dvou místech ve vodní nádrži Orlík – Vojníkov a Podolsko,“ uvedla.

Hygienici dále nedoporučují koupání v Libereckém kraji na koupališti ve Chrastavě. Voda tam neodpovídá hygienickým požadavkům a může představovat zdravotní riziko.Kvalitu vody sledují hygienici v 174 přírodních koupalištích. Na ostatních místech je koupání na vlastní nebezpeční. V bazénech pak za kvalitu vody odpovídá jejich provozovatel.

I v přírodních nádržích se dá se špatnou kvalitou vody bojovat. „Spočívá to v regulování kvality vody na přítoku do nádrže. Velkou roli hrají i vodní rostliny, které mají samočistící schopnost. Aplikují se i prostředky, které umí na kratší dobu sinice zničit,“ dodal Valenta.

autor: pbe
Spustit audio