Hygienci na Liberecku zjišťují, kde je nejvíc nakažených klíšťat

13. červen 2012

Vlajkování. Tak se jmenuje postup, kterým hygienici v Libereckém kraji hledají místa, kde je nejvíc nakažených klíšťat. Právě teď jsou totiž klíšťata nejaktivnější.

I klíšťatům se dá bránit. Stačí si na sebe vzít vhodný oblek, použít repelent a nejlépe obojí najednou. Ovšem nejlepší obranou je, když se vyhneme místům, kde se klíšťata vyskytují v největším počtu. A to se dá zjistit takzvaným smýkáním neboli vlajkováním.

V praxi to vypadá tak, že se do přírody vypraví pracovnice Krajské hygienické služby, vyzbrojené tyčemi s bílou látkou, které právě nejvíce připomínají vlajku. A právě smýkáním látky po trávě a křoviscích se dá zjistit, kolik jich na daném místě žije a kolik jich je nakažených. Z bílého filcu pak potvůrky putují do laboratoře.

Že klíšťata na nás číhají ve větvích stromů, je mýtus. Pravdou je, že nevylezou výš, než do metru a ve skrytu trav a křovisek číhají na příležitost se přisát, upozorňuje epidemioložka Jana Prattingerová: „Klíště nevidí, vyhledává organismus pomocí chemických receptorů. Reaguje na oxid uhličitý – když se potíme, dýcháme... To je to , co klíště láká.“

Právě v těchto dnech podle Státního zdravotnického ústavu hrozí největší riziko, že si klíště přineseme domů. Proto je nutné se vždy důkladně prohlédnout a parazita co nejdříve odstranit. Podle aktuální mapy výskytu klíšťat je jich momentálně nejvíce na Českolipsku a na Semilsku.

Informace o tom, jak to teď s aktivitou klíšťat vypadá, najdete na stránkách krajské hygienické stanice Libereckého kraje.

autor: Eva Malá
Spustit audio