Humor, gondoly a Straussova hudba. Noc v Benátkách v Liberci

18. květen 2018

Liberecké Divadlo F. X. Šaldy uvádí slavnou operetu Johanna Strausse mladšího Noc v Benátkách. Milostný příběh plný humorných scén nastudovala slovenská režisérka a choreografka Dana Dinková.

Rozverný příběh jedné karnevalové noci plný záměn postav v maskách, milostný propletenec, i nedorozumění kolem sukničkářského vévody Urbina a jeho lazebníka Caramella. To je Noc v Benátkách.

Kostýmy navrhla Adriena Adamíková

Slovenská režisérka a současně choreografka Dana Dinková se při nastudování inscenace inspirovala v Itálii, kde několik let žila.

 „Italové jsou velmi bezprostřední národ, to dolce vita je pro ně všudypřítomné, a toto jsem se snažila donést i do této inscenace. Proto jsem trošku změnila svůj koncept přesně dopodrobna vést diváky i herce. Chtěla jsem, aby se hlavně cítili dobře, protože když se budete bavit vy, budou se bavit i diváci,“ popsala svojí tvůrčí Dana Dinková.

Tým autorů Noci v Benátkách - zleva Dušan Růžička, Věra Poláchová, Dana Dinková a Josef Kurfiřt

Hudba operety je pod taktovkou dirigenta a zpěváka Josefa Kurfiřta, který je původem z Liberce.

„Právě Strauss je pro mě v tom operetním žánru králem. Spolu ještě s Lehárem. Ta jejich hudba je plná vtipu a krásně nainstrumentovaná,“ uvedl dirigent Josef Kurfiřt.

Jako vévoda se představí Tomáš Černý a Petr Horák. Jeho prostopášného a zamilovaného lazebníka Caramella hraje a zpívá Josef Moravec nebo Dušan Růžička.

„Karamelo má v sobě hodně těch odstínů, těch změn, v těch nálad. Bylo to teda skutečně těžké se do toho vžít a vypracovat to, ale zase musím říct, že mě to někam posunulo,“ vylíčil Dušan Růžička.

V operetě Noc v Benátkách nechybí komické situace

V roli rybářského děvčete Aniny, milé Karamela, alternují operní pěvkyně Miroslava Časarová a Věra Poláchová.

„Jsou tam určité humoristické scénky, zasahující až skoro do pantomimy. Protože v tom samozřejmě nejsme tepaní, v té pantomimě a v tom vytváření té legrace na jevišti, protože tady máme většinou vážná díla, tak to dá zabrat a o to je potomk krásnější, když se nějaký ten směšný kousek povede,“ sdělila před premiérou Věra Poláchová.

Kostýmy navrhla Adriena Adamíková, autorem scény, které vévodí měšťanský dům z Náměstí Svatého Marka je Marek Šafárik. Nechybí ani typický vodní kanál a gondoly.

„Snažili jsme se kousek Benátek donést k vám do Liberce. I kostýmy jsou dobové, z období vzniku operety , je to rok 1883,“ doplnila režisérka Dana Dinková.

Operetu Noc v Benátkách doplňují i taneční scény baletního souboru Šaldova divadla.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související