Hroch i velryba. Nová zvířata liberecké zoo jsou z pískovce

16. srpen 2018

Na sochařském sympoziu v Libereckých lidových sadech vytvářejí umělci nové skulptury pro areál tamní zoologické zahrady. Pomocí brusek a vrtaček každý den – až do pátku – bojují s tvrdým pískovcem.

Pět mohutných bělavých balvanů a pět mužů, kteří je hrubou silou mění v sochy – tak vypadá spodní část zahrady Lidových sadů. Z kamenů vznikají zvířecí sochy. „Říkal jsem si, že až přijedu do Liberce a uvidím ten kámen, rozhodnu se, co vytvořím,“ popisuje Ondřej Procházka z Prostějova, který pracuje s balvanem vážícím zhruba dvě a půl tuny.

Podle Zdeňka Santnera z pořádajícího sdružení Artefaktum se za čtrnáct let na sympoziu vystřídalo víc než pět desítek výtvarníků. „Mezi umělci máme letos i Moraváky a Pražáky,“ říká.

Zpestření pro návštěvníky zoo

V areálu liberecké zoologické zahrady jsou desítky dřevěných i pískovcových soch, které vznikly během čtrnácti let pořádání těchto sympozií, podle mluvčí zoo Barbary Tesařové jsou pro návštěvníky velkým zpestřením: „Fotí se s nimi a děti některé z nich využívají jako prolézačky nebo fotokoutky.“

Pět nových soch bude k vidění v zahradě Lidových sadů, později v odpočinkových zónách zoo. Hotové sochy představí umělci veřejnosti na vernisáži v Lidových sadech v pátek 17. srpna v sedmnáct hodin.

autor: Lucie Fürstová

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.