Hřbitov jako galerie? Mají ho v Kamenickém Šenově

7. leden 2017

Je to dvanáct let, kdy se nadšenci ze spolku Sonow pustili v Kamenickém Šenově do záchrany Starého hřbitova. Jde o kulturní památku, protože místo je doslova galerií pod širým nebem. Najdete tam mnoho monumentálních náhrobků se spoustou soch.

„Starý hřbitov je pravděpodobně ze 16. století,“ vysvětluje předseda spolku Sonow Radim Vácha. Hned za zdí je hřbitov nový, který se užívá zhruba sto let. Po celém obvodu hřbitova je galerie starých náhrobků se sochami. „Viděli jsme, že podléhají zkáze, tak jsme se rozhodli je zachránit,“ říká člen spolku Adam Hotař.

Za nejcennější členové spolku považují například sochy z hutě rodiny Maxů ze Sloupu, proslavili se dodělávkami na Karlově mostě. Na hřbitově jsou jejich andělé, truchlící žena nebo žehnající Kristus. „Skláři na Šenovsku byli bohatí, takže si mohli dovolit zaplatit i poměrně známé a velice vážené umělce,“ vysvětluje Radim Vácha.

Starý hřbitov v Kamenickém Šenově je spíše galerií

Spolku už se podařilo opravit kovanou branku se sloupky s vázami, náhrobek se sochou Panny Marie a další památky. Jednou je i litinový kříž pod starým jírovcem. „Na něj původně spadla větev a zní i litiny zbyly jen střepy. To se nám podařilo opravit, v podstatě udělat repliku kříže,“ dodává Vácha.

Spolek už má za sebou opravu historických křížků ve městě, lavičky z třicátých let minulého století a obnovu fasády kostela. Peníze získává spolek z dotací od kraje, města Šenov, i z česko-německého Fondu budoucnosti. Letos chce spolek obnovit na Starém hřbitově jednu kapli a tři náhrobky.

Starý hřbitov v Kamenickém Šenově je spíše galerií
Spustit audio