Hrad Trosky v Českém ráji láká na noční prohlídky. Prý tam i straší

11. červenec 2013

Hrad Trosky v Českém ráji vypadá záhadně ve dne, natož když se smráká nebo v noci. Turisté mají jedinečnou šanci si zříceniny věží Panny a Baby prohlédnout v netradiční době. Otevřeno je i v hodině duchů, tedy o půlnoci. A prý tam opravdu straší.

Večerní a noční prohlídku hradu Trosky mohli včera poprvé v historii zažít turisté, kteří si udělali výlet do Českého ráje. Další večerní a noční prohlídky tam plánují v sobotu 27. července a pak 7. a 24. srpna.

Asi kilometrový výstup k hradu nám trval deset minut a po cestě jsme žádná strašidla nepotkali. Následně musíme vystoupat ještě 134 schodů na věž Baba.

„Odkud jste sem přijeli?“ ptám se dvojice, která společně se mnou vystoupala nahoru.

„No už dvanáct let žijeme v Praze, ale já jsem jinak z Krnova. A že tady straší? No jo, já se po půlnoci měním ve strašnou obludu,“ vtipkuje muž středního věku.

O tajemných silách, které gotickému hradu ze 14. století vládnou, ví nejvíce jeho kastelán Lubomít Martínek.

„Když vydržíte do půlnoci, začnou se tu dít věci. Je tu skutečně magické chvění vzduchu, pohyby energie, zóny, územní zóny, vzlínání vzduchu okolo hradu. Na sensitivní lidi to skutečně působí. Už Keltové využívali tento skalnatý dvojvýběžek k magickým účelům,“ připomíná kastelán.

Koluje tu legenda o Otovi z Bergu, který okradl katolický kostel. „Jak se píše, společně se svým příbuzným mučili opata, podpalovali ho svíčkami, aby jim řekl, kde je poklad. O pokladu – říká se, že už ho někdo našel – se traduje, že nálezci přinese neštěstí.“

Trosky postavili ve druhé polovině 14. století pánové z Vartenberka jako strážní hrad na obchodní stezce z Prahy do německé Žitavy. Umístěním na dvou strmých čedičových skaliscích se hrad stal nedobytným. Nezdolali ho ani husité.

autoři: tej , Eva Malá
Spustit audio