Hrad Trosky lákal návštěvníky na Cyrilometodějské slavnosti. Zaujal i sokolník s dravci

6. červenec 2016

Pohanské tance, šermířské souboje a věrozvěsti Cyril a Metoděj přilákali na hrad Trosky v Českém ráji spousty návštěvníků.

„Jsme tady na prodloužený víkend,“ říká Václav Ryšek, který do Českého ráje přijel i s rodinou až ze Strakonic. Atmosféra slavností se mu líbí.

Při prohlídce mohli vystoupat na věž Babu a na vyhlídku pod věží Panna. Je z nich vidět celý Český ráj, Ještěd, Krkonoše, Jizerské hory a za pěkného počasí i Bezděz.

Návštevníky baví také Cyril a Metoděj. „Snaží se je obrátit na křesťanskou víru a učí je písmo hlaholici,“ popisuje Lubomír Martínek, průvodce z hradu Trosky.

Tentokrát se o zábavu postarali i tradiční řemeslníci nebo sokolník. Ten s sebou na Trosky přivezl tři dravce - orla, káně a výra.

Cyrilometodějské slavnosti nejsou na Troskách jedinou letní akcí. Už ve čtvrtek se hrad navrátí do středověku. Návštěvníci uvidí sokolnické ukázky, divadlo, šerm nebo ohňovou show. Jedna z nejnavštěvovanějších památek láká také na prohlídku spojenou se sledováním západu slunce a stmívání.

Běžně mají Trosky otevřeno do 17:30, při podvečerních prohlídkách až do 23:30. Tajuplný hrad je sice nasvícený, vhod ale návštěvníkům přijde i vlastní svítilna. Kastelán také doporučuje mít s sebou deku či teplejší oblečení.

30. července hrad vyplení švédská vojska. Návštěvníci uvidí dobývání a vypálení hradu, bitvu, mušketýry nebo dobové tance.

autor: Eva Malá
Spustit audio