Hrad Lipý je upraven do podoby ruiny dodatečně, kdysi ho odstřelili vojáci

1. duben 2017

Pouze na fotografiích mohli dnes (1. 4.) vidět návštěvníci zříceniny hradu Lipý v České Lípě, jak kdysi vypadala zámecká budova. Hrad připravil speciální prohlídky k zahájení sezony.

Zámek odstřelil před šedesáti lety vojáci při cvičení. Zůstaly jen sklepy a základní pilíře. „Dá se říci, že po ruinách zámku se běhá na městském stadionu,“ připomněla průvodkyně Kateřina Krčmářová. Suť po odstřelu se totiž použila na stadionu na zpevnění atletické dráhy.

Hrad Lipý postavil rod Ronovců ve 13. století, zámek byl přestavěn o tři století později. Dnes je z areálu torzo. Už v 19. století byl přestavěn na rafinerii cukru, pak se zvažovalo co dál, až se v roce 1956 zřítila jižní strana. "Památkový úřad rozhodl, že části hrozící zřícením budou šetrně odstraněny a co půjde, se použije na opravy jiných památek. Zbytek areálu se měl upravit do podoby zříceniny," uvedla Krčmářová.

K tomu ale nedošlo. Město nesehnalo žádnou firmu, jež by to byla ochotná udělat. Úkolu se ujali terezínští vojáci. Jenže nešlo o žádnou šetrnou demolici, použili výbušniny. Město pak muselo platit škody za poničené byly fasády v okolí a rozbité výlohy a okna. Město navíc přišlo o státní dotaci 120 tisíc korun na šetrnou demolici. I tak nejspíš ušetřilo, z vlastní kasy by muselo na demolici přidat dalších 120 tisíc korun. Vojáci jako odměnu za odstřel dostali do kasáren tehdejší novinku, televizi s rádiem za čtyři tisíce korun.

Do podoby zříceniny se areál upravil až asi o čtyřicet let později, v 90. letech. "Sanace během pěti let stála sedm milionů korun," uvedla Krčmářová.

Pro turisty je památka otevřená od roku 2003. Prohlídkový okruh zahrnuje nádvoří, návštěvu unikátních gotických sklepení s ukázkou archeologických nálezů i návštěvu jediné dochované stavby hradu, tedy branské věže.

Gotické sklepy vodního hradu Lipý
zdroj: ČTK
Spustit audio