Hrad Grabštejn nabídl návštěvníkům výlet do minulosti

6. červenec 2011

Na hradě Grabštejn na Liberecku mohli návštěvníci zažít výlet do minulosti. Nádvoří plné pohádek, šermu a staré hudby přilákalo spousty rodin s dětmi i turisty z různých koutů naší země.

Hrad Grabštejn ovládli o uplynulém víkendu a svátcích šermíři Pernštejni z Pardubic. „Představili jsme tady kord, píku, mušketu a pistoli s kolečkovým zámkem,“ prozradil Dalibor Hofírek z klubu historického šermu.

Nálada na nádvoří hradu byla výborná. Aby také ne, když po několika dnech úporného deště nad vysvitlo slunce. Hodně návštěvníků zaujala taky kovářská dílna.

Kromě pohádkových a historických postav, řemeslných dílen a hudců hrad návštěvníkům nabízí i výstavu s názvem Sklo netradičně. Ta vedle historických kousků a také různých forem na lahve, sklenice a lustry předvádí i ukázku toho, jaká budoucnost sklo čeká.

„Dnes se už prodává interaktivní tabule zrcadla. Můžete si na ní navolit třeba zprávy, počasí, nebo aktuální situaci na silnicích,“ říká Petr Edelman. „Díky reproduktorům vám takové zrcadlo dokonce může říct, kdo je na světě nejkrásnější,“ dodává se smíchem.

Výlety do minulosti na Grabštejně ve středu končí , výstava Sklo netradičně však plní levé křídlo hradu až do konce července.

autor: Eva Malá
Spustit audio