Hrad Bezděz ovládli šermíři, na vystoupení se můžete podívat do neděle

26. červenec 2018

Na nádvoří hradu Bezděz řinčí zbraně. Po celý týden můžou návštěvníci hradu shlédnout šermířská vystoupení. Ta prezentují hlavně dobu Přemysla Otakara II., který nechal hrad postavit. Lidé se tak ocitnou ve středověku mezi rytíři, ale také lapky a bandity. Skupina historického šermu používá kopie dobových palných zbraní, ale také dvojruční meče, nebo sekery.

Pokud v horkém počasí vyjdete až na Bezděz, tak na prvním nádvoří vás uvítá kovář, který mohutně bije kladivem do kovadliny. Na druhém nádvoří v průběhu dne vystupují šermíři.

V tom horku to není zrovna snadné šermovat v kroužkové zbroji a vycpanině. „Člověk na to určitě musí mít nějakou kondici. Když mám všechno oblečený, tak na sobě tahám nějakých třicet kilo,“ říká David Nowak, předseda volného sdružení šermířů Askalon a pokračuje:„Jsme skupina zabývající se historickým šermem. Konkrétně od poloviny 13. století, od roku 1250 do nástupu Jana Lucemburského, takže 1311. Momentálně tady vytváříme vystoupení z doby Přemysla Otakara II., který vystavěl královský hrad Bezděz.“   

Šermíři na Bezdězu

V té době neexistovala v podstatě žádná pravidla pro šermířské souboje. „Pravidla pro souboje to je taková zromantizovaná představa. Samozřejmě záleželo, co to bylo za souboj. V tom středověkém válečnictví, pokud to byly boje na život a na smrt, tak to byl čistý pragmatismus. To znamená co nejjednodušší, co nejúčinnější techniky. Že se nám to zdálo nefér nebo zákeřný, to v té době nějak neřešili. Nejčastější byl bod do oblasti obličeje nebo krku,“ vysvětluje David Nowak.

„Snažíme se představení od Přemysla Otakara II. situovat do té doby, a aby to mělo nějaký historický základ, protože se nám tady střídá několik skupin. Zaměřujeme se třeba i na tu pozdější dobu Karla IV., ale máme tady naplánovaný i šermířská vystoupení, která budou mít zakomponovanou i dobu Albrechta z Valdštejna,“ popisuje kastelán hradu Kamil Seidel.  

Středověká šermířská vystoupení mohou návštěvníci hradu Bezděz vidět až do neděle 29. července.  

autoři: Tomáš Mařas , Tomáš Hanzl
Spustit audio