Hospodští kvůli zákazu prodeje alkoholu přišli až o 80 procent tržeb

15. září 2012

V celé České republice je zcela zakázaný prodej a nalévání tvrdého alkoholu nad 20 procent. Prohibice může podle ministra zdravotnictví Leoše Hegra z TOP09 trvat až několik týdnů.

Restaurace, bary, obchody i hotely zákaz musí respektovat a stahují tvrdý alkohol z nabídky. Jak zjistila redaktorka Eva Malá i po libereckém Makru, kam jezdí nakupovat hlavně živnostníci, se už v pátek krátce po půl osmé večer v pravidelných intervalech rozléhalo hlášení. Své zákazníky informovalo o prohibici.

Z obchodu, který využívají hlavně živnostníci, si půl hodiny po vyhlášení prohibice tvrdý alkohol nikdo neodvez: "My se zaplaťpánbůh dokážeme přeorientovat, je mnoho alkoholu pod dvacet procent, pivo víno, likéry." zmiňuje se majitel restaurace.

Přesto teď už si umí spočítat, že může přijít o 80 procent tržeb: "Na diskotéce mléčné koktejly asi prodávat nebudeme, tam se pijou samé míchané nápoje, mojito nebo cuba libre, to jsou všechno destiláty kolem čtyřiceti procent."

Zákaz prodeje alkoholu se dotkne zejména restaurací středních a nižších cenových skupin. To je případ i restaurace U prasete ve Vratislavicích nad Nisou u Liberce. Majitel hospody, Roman Bělina, se o prohibici dozvěděl od štamgastů. Uvažuje, že už nebude ve svém podnikání pokračovat: "Proč máme celníky, ČOI, kontrolní úřady, když si s tím nedokáží poradit a hází klacky pod nohy živnostníkům. Stát nám v ničem nepomůže."

Ani štamgastům se zákaz moc nelíbí, ale zatím ho berou s nadhledem.

autor: Eva Malá
Spustit audio