Hospodaření Libereckého romského sdružení prověřuje policie

25. leden 2012

Liberecký kraj žádá po Libereckém romském sdružení vrácení dotace ve výši dvacet šest miliónů korun. Důvodem je špatné nakládání s dotací určenou na komunitní centra a terénní práci.

Kraj kvůli hrubým chybám v hospodaření ukončil v prosinci se sdružením smlouvu. Teď hospodaření romského sdružení prověřuje i policie.

Hlavním důvodem, proč Liberecký kraj ukončil spolupráci s Libereckým romským sdružením je špatné hospodaření. Ministerstvo práce a sociálních věcí prověřovalo vyúčtování dvě stě padesáti milionů korun, které šly na projekty sociální prevence Libereckého kraje.

Podle Pavla Petráčka Liberecké romské sdružení kontrola kromě drobností poukázala na zásadní pochybení v účetních výkazech. Ministerská kontrola odhalila nedostatky i u dalších pěti organizací, žádné ale nebyly tak závažné jako v případě romského sdružení.

Liberecký kraj nakládání s penězi kontroloval a na nedostatky několikrát upozorňoval. Sdružení prý například vyplácelo nezvykle vysoké odměny. Terénní pracovníci si ve sdružení mohli vydělat i padesát tisíc korun. Jiné organizace za stejnou práci ale platí mzdu okolo patnácti tisíc korun.

Nezvykle vysoké byly podle Pavla Petráčka i náklady na provoz nebo na pronájem automobilů. Kraj také zjistil, že Liberecké romské sdružení platilo za pronájem prostor pro komunitní centrum tanvaldské radnici tisíc korun za rok, kraji ale účtovalo nájem dvacet čtyři korun.

Liberecký kraj připravuje na sdružení trestní oznámení. Zatím ale vyčkává, jestli vedení Libereckého romského centra dodá vyúčtování a vrátí dotaci. Sdružení vysoutěžilo projekty asi za padesát milionů korun, všechny peníze ale ještě nevyčerpalo a kraj žádá, aby vrátilo dvacet šest miliónů korun.

Kvůli ukončení práce sdružení musela skončit i terénní pracovnice, která zajišťovala pomoc lidem ze sociálně vyloučených lokalit v Novém Boru na Českolipsku. Město ale shání peníze, aby tuto službu mohlo obnovit. Také v Tanvaldu chtějí komunitní centrum zachovat.

Romské sdružení ale se závěry kontroly nesouhlasí. Ředitel sdružení Miroslav Kotlár sice nezvedá telefon, ale už v minulosti řekl, že se bude bránit právní cestou.

autor: Eva Malá
Spustit audio