Hospodaření liberecké nemocnice prochází kontrolou

29. červen 2011

V Krajské nemocnici v Liberci zhruba před hodinou začalo mimořádné setkání vedení s odbory a zaměstnanci nemocnice. Tentokrát schůzku domluvil ředitel nemocnice Zdeněk Konrád. Chce na něm zveřejnit podstatné informace o hospodaření nemocnice.

Před několika dny teď už bývalá ekonomická ředitelka Danka Kaššovicová obvinila vedení nemocnice ze špatného hospodaření, zadlužování a z nesrovnalostí v účetnictví zařízení.

Vedení nemocnice si nechalo udělat podrobnou ekonomickou od externího odborníka Igora Mandíka. Ten vysvětloval přítomným zaměstnancům že finanční propad v letošním roce byl způsobený i výplatou odměn ve výši padesáti milionů korun – z toho deset milionů dostalo bývalé vedení nemocnice.

Podle ekonoma je v současné době hospodaření nemocnice stabilizované a finanční situace není kritická.

Zaměstnanci se ptali také na způsob, jakým bude zvolen nový ekonomický ředitel nemocnice. K tomu se vyjádřil člen dozorčí rady Kamil Jan Svoboda. Upřesnil že křeslo ekonomického ředitele bude obsazeno nejdříve v září letošního roku.

Vedení se také snažilo osvětlit smlouvu s dopravcem Česká sanita. Podle nich je v naprostém pořádku a nemocnice ještě ušetří.

Peticí, žádající o prošetření situace okolo finanční situace nemocnice, se v úterý zabývala dozorčí rada nemocnice. Ve čtvrtek se se dostane do programu jednání zastupitelů Liberce.

autor: Eva Malá
Spustit audio