Hospic se v Liberci začne stavět už v červenci. Sloužit má příští rok

11. červen 2014

Přestavba bývalého sirotčince v Liberci v hospic by měla začít už v polovině července. Budovu za zhruba 94 milionů korun zrekonstruuje českolipská společnost CL-Evans, která nabídla nejnižší cenu. Stavba je financována z evropských fondů a musí se dokončit už za rok. První nevyléčitelně nemocní klienti se tam nastěhují zřejmě už příští rok v létě.

Průtahy se stavbou kamenného hospice v Liberci skončily. Kontrola projektu dopadla dobře.

Rada tak podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty ze Starostů a nezávislých na svém mimořádném jednání vybrala stavební firmu a schválila termín začátku stavby.

„Experti na konci minulého týdne konstatovali, že veřejná zakázka je v pořádku, a my jsme vybrali zhotovitele. Není tajemstvím, že vyhrála společnost CL-Evans, která nabídla cenu 93,9 milionu korun. Odhadovaná cena podle projektanta byla 140 milionů korun. Hlavně se prověřovalo, jestli nabídka není mimořádně nízká.“

První klienty má přijmout hospic v červenci 2015

Stavba by měla trvat zhruba deset měsíců. Podle radního pro sociální věci Petra Tulpy ze Starostů pro Liberecký kraj by se první klienti měli přestěhovat v červenci příštího roku.

„Měli bychom snad 1. července 2015 říci, že otevíráme hospic. Vyšli jsme tomu vstříc. Udělali jsme přeložky parovodu, vodovodu. Dohodli jsme se, už práce probíhají.“

Krajský hospic má vzniknout přestavbou někdejšího sirotčince v Liberci. Mohl by přijmout až 28 klientů, popisuje ředitelka Hospicové péče svaté Zdislavy Taťána Janoušková:

Liberec - bývalý kojenecký ústav,  budoucí hospic

„Jsou to jednolůžkové pokoje, kde je přistýlka pro rodinu. To znamená dvě patra, 14 a 14 lůžek. Dole je technické patro v přízemí, kde máte kuchyň, prádelnu, šatny. A pak jsou to půdní prostory, kde budou stážovny, pokojíčky pro doktory, sklady a další.“

Prezident: Věnujeme malou pozornost lidem odcházejícím ze života

O osud hospice v Liberci se zajímal také prezident Miloš Zeman v rámci návštěvy Libereckého kraje. Zajímalo ho především, kdy ho budou moct obývat první klienti.

„Ten projekt by měl být dokončen zhruba za rok a začal pracovat. A já jsem tomu velice rád, protože u nás věnujeme příliš malou pozornost lidem, kteří odcházejí ze života. Často odchází velmi nedůstojným způsobem. A právě hospicová péče je ta, která má důstojný způsob odcházení ze života umožnit.“

Provozovatelem kamenného hospice by měla být právě obecně prospěšná společnost Hospicová péče svaté Zdislavy, která se zabývá péči o těžce a nevyléčitelně nemocné.

Liberecký kraj teď musí podle hejtmana doladit smlouvu se společností, aby ta měla jistotu, že bude provozovatelem hospice, a zároveň aby byla v souladu se zákonem.

autoři: mkp , Eva Malá
Spustit audio