Horští záchranáři, policisté a hasiči v Jizerských horách nacvičovali pátrání po ztracených turistech

6. říjen 2016

Do Jizerských hor se vypravila parta šesti turistů, rozdělili se na tři skupinky a vzájemně se ztratili. Máte úkol najít je. Takovou informaci si vyslechly desítky horských záchranářů, policistů a hasičů na začátku velkého cvičení v nepřístupném terénu. Do Jizerských hor dorazil opravdový podzim, celý den vydatně pršelo a bylo téměř na nule. Podmínky, které podle horských záchranářů turisté často podceňují.

Zatímco na Smědavu se k improvizované nemocnici sjížděly hasičské a policejní jednotky, horští záchranáři, kteří dostali oznámení o ztracených turistech jako první, si už domlouvali, co a jak.

Tomáš Prchal s kolegou Jiřím Carem vyrazili do promočených lesů na čtyřkolkách. Při pátrací akci krizovému štábu pomáhaly elektronické mapy, které díky vysílačkám ukazují pohyb horských záchranářů.

„Když nejsou úplně jasné markanty v terénu, jako jsou křižovatky nebo skály, tak nám to pomáhá s orientací v daném prostoru,“ říká Michal Beneš, který novinku navrhl.

„Máme tam funkci, která nám za daný časový úsek umožňuje vytáhnout pohyb vybrané skupiny lidí. Tu můžeme potom zobrazit v mapě nebo ji můžeme vyexportovat a poskytnout ji policii nebo hasičům,“ vysvětluje Beneš. Díky tomu mají všichni hledající přehled o tom, kde už pátrání proběhlo.

Akce skončila úspěšným dohledáním „ztracených“ turistů zhruba dvě a půl hodiny po nahlášení na tísňovou linku.

Horští záchranáři, policisté a hasičů v Jizerských horách cvičně pátrali po ztracených turistech
autor: sas
Spustit audio