Horobraní: aplikace pro „sběratele kopců“

3. leden 2020 15:34

Aby dostali lidi ven do přírody, vymysleli turistickou hru. Říkají si Sehraní.

Tři nadšenci z Liberce, členové spolku Sehraní, vytvořili mobilní aplikaci, takzvané „Horobraní". Jde vlastně o hru, která své hráče vyvede do přírody, láká je k vystoupání na nejnižší i nejvyšší vrcholky Česka a současně utužuje rodinné a přátelské vztahy. 

SEHRANÍ LIBEREC
O Liberci se říká, že v něm buď prší nebo jdete do kopce. I přestože se vám tu mnohdy přihodí obě věci najednou, pro nás je to spíše výzva a zdroj inspirace. Vyrostli jsme pod Ještědem, jsme ošlehaní jizerskohorským větrem, máme za sebou mnoho let aktivního sportování a rozhodně se nebojíme jít za hranice vlastního komfortu.
Říkáme si SEHRANÍ a jsme skupina mladých akčních lidí, která na severu Čech vymýšlí a organizuje různorodé outdoorové akce. Věříme, že skrze vlastní zkušenost se toho člověk naučí úplně nejvíce.

Zdroj: web spolku Sehraní

Jak říká jeden ze Sehraných, Patrik Drhlík, aplikace funguje tak, že nám ukáže naši současnou polohu a také okolní vrcholky. Ty jsou buď fialové, nebo žluté – fialové jsou majitelem telefonu nebo aplikace ještě nenavštívené, na žlutých už takový majitel alespoň jednou byl. Rozhodneme se tedy vydat se na fialový vrchol a ve chvíli, kdy se dostaneme 50 metrů pod vrchol, už můžeme takovou kótu „zažlutit“. A nejen to, s dosaženými, a tedy žlutými vrcholky, se dá i soutěžit.

Aplikace Horobraní
Aplikace ukáže i cestu

Po celé republice už je registrováno více než 2000 uživatelů této aplikace a jak nám řekla Věra Drhlíková, její tvůrce nejvíc těší, že to jsou mnohdy celé rodiny, které ve sbírání vrcholků, tedy „Horobraní“ soutěží i mezi sebou.

Dalším členem Sehraných je Stanislav Vašátko, který prozradil, že v aplikaci je už něco málo přes 13 a půl tisíce vrcholků, je tedy z čeho vybírat. A budou určitě i přibývat. Pokud víte o nějakém kopci, který v aplikaci ještě není a myslíte, že by tam být měl, určitě tvůrcům aplikace napište. Vrcholek musí mít vlastní název a kótu, pak ho rádi do Horobraní přidají.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio