Hoďte bláto do obličeje - radil trenér seniorům

22. prosinec 2015

V Liberci se deset seniorů učilo v kurzu sebeobrany, jak předcházet napadení i jak se útočníkovi ubránit. Všichni to zvládli.

„Zakopnete, problém. Ale jste na zemi, seberete bahno a hodíte to tomu člověku do očí,“ tak radil seniorům trenér kurzu sebeobrany Martin Procházka. "Učím techniky, kdy nemusí zvedat nohu vysoko, kdy se nemusí koulet po zemi, nemusí mít sílu, nemusí mít znalost nějaké akrobacie, opravdu jednoduché, pragmatické metody," vysvětloval.

A která metoda je nejlepší proti útočníkovi, který jde zepředu? "Kreativita. Kdybych to měl říct zjednodušeně, tak je to udržovat bezpečnou vzdálenost a znát vitální body."

Co jsou vitální body vysvětlila Jana Nývltová, která se také učila sebeobranu. "Pod uchem je zvláštní bod, který když se napadne, tak ten útočník odpadne.Pak jsou to kosti, do nohou, přirození a hlavně být od něj." Ido kurzu se přihlásila, protože i ona zažila nepříjemnou příhodu.

Senioři se v Liberci učí sebeobraně

"Nikdo se mě sice nedotkl, ale běžel za mnou. Šla jsem mezi domy a utíkala jsem a nebylo to příjemné. Když jsem na tom místě, mám nepříjemný pocit i dnes." Dnes už by si věděla rady – jestli prý ale nebude zmatkovat…

Kromě tréninku senioři prošli i teoretickou výukou a tu měli na starosti liberečtí policisté.

"My se snažíme seniorům zdůrazňovat, aby dbali na své bezpečí, že to je na prvním místě. V případě, že by cítili převahu útočníka, aby se nepřetahovali a nekladli odpor a raději mu ty věci vydali. Zejména, když má ten pachatel zbraň. Nůž nebo dokonce pistoli," řekla Vladimíra Šrýtrová, policistka.

Policisté také potvrdili, že senioři jsou skutečně nejohroženější skupinou. Pachatelé věří tomu, že okrást je, bude jednoduché.

Senioři se v Liberci učí sebeobraně

Devět žen a jeden muž z Liberce se teď mohou pochlubit osvědčením za zvládnutí sedmi hodin tréninku sebeobrany. Obdobný kurz doposud v Liberci nebyl. Komunitní středisko Kontakt ale díky velkému zájmu seniorů už teď připravuje další.

autor: Eva Malá
Spustit audio