Hitem vánočních trhů v Heřmanicích jsou výrobky z fosforeskujícího skla. Šperky, mísy či vázy

8. prosinec 2013

Světélkující náhrdelníky, náušnice, ale i mísy nebo kryty na světla jsou největším hitem letošních vánočních trhů v Heřmanicích na Frýdlantsku. Každoročně do rodinné sklárny jezdí stovky milovníků křehké krásy. I proto, že tamní trhy mají dlouholetou tradici a nejsou pouze o skle. Lidé si můžou poslechnout muziku nebo ochutnat například vánoční cukroví.

„Jsem tady poprvé, na pozvání, a vůbec jsme neudělali chybu, je tady nádherná atmosféra; Mně to tady těší jako každý rok. Jsem tady s vnoučaty, aby měla představu o sklenářském řemesle,“ pochvalují si návštěvníci trhů.

Trhy v Heřmanicích už pojedenácté je uspořádal tamní sklář Josef Novotný. Jejich letošním absolutním hitem jsou podle něj fosforeskující mísy, vázy či šperky, třeba náušnice.

„Byla to taková zapomenutá záležitost, kdy jsme svého času koupili fosforeskující komponenty, které se přidávají do skla. Tak nějak jsme na to zapomněli po povodních a teď jsem vlastně ten materiál objevil a začali jsme to dělat. A je to docela zajímavá záležitost,“ popisuje.

Fosforeskující sklo podle Novotného přes den absorbuje světlo a v noci to pak vydrží i několik hodin světélkovat.

„Třeba náušnice večer na uších krásně svítí. A když si je sundáte z uší, budete si moci posvítit i na cestu domů. To je pochopitelně žert,“ dodává.

I když jsou trhy v heřmanické sklárně hlavně o skle, pravidelně se tan představují i další řemeslníci. O zábavu se zase starají hudebníci. Je možné slyšet lidovky, folk nebo jazz.

Vánoční trhy v Heřmanicích se konají o třech adventních sobotách, poslední budou 14. prosince.

autor: Eva Malá
Spustit audio