Hitchcockovskou atmosféru můžete zažít v kině Varšava. Vystavuje tam Josefína Jonášová

5. prosinec 2018 13:29

V kině Varšava v Liberci vystavuje pražská sochařka, malířka a houslistka Josefína Jonášová.

Vítejte ve světě Josefíny Jonášové, kde baroko potkává olovo a baletky mají lepší chladič než Porsche

Antikoncept, plastika J. Jonášové inspirovaná životní etapou sochařky

Při návštěvě Galerie plastik v Hořicích se vás teď zmocní pocit Relativního bezpečí. Zpřístupnili tam totiž stejnojmennou výstavu soch a kreseb. Sochařka Josefína Jonášová si ráda hraje s příběhy, s nadsázkou i s významy. V Galerii plastik v Hořicích se na její výstavě Relativní bezpečí rozhodně nudit nebudete. Pobavíte se, ale určitě také zamyslíte. Na cestu mezi sochy a kresby dostanete doporučení, abyste se uvolnili a nechali se nést. Unešená byla i Vlaďka Wildová, kterou provázela vedoucí hořické galerie plastik na Gothardě Jana Cermanová.

Absolventka sochařského ateliéru Jaroslava Róny na pražské Akademii výtvarných umění má široký záběr. V kinosále vytvořila instalaci ze svých objektů, v předsálí je zase k vidění větší robotická socha společně s obrazy. Výstava nese název Za – biják. Ten v sobě ukrývá jak český výraz pro kino, tak trochu nebezpečí, které v expozici nechybí.

„Prostor jsem protnula takovými trošku scénickými výjevy. Když se tu ocitáme, můžeme si připadat jako někde na poušti a zároveň je to taková bojovka,“ říká Jonášová. Dominantou je socha velkého áčkového průsvitného stanu. „Svítí, je to laminátová plastika a uvnitř je silueta šelmy, má to vzbuzovat relativní bezpečí i nebezpečí,“ popisuje umělkyně.

Silueta šelmy uvnitř stanu má vzbuzovat relativní bezpečí i nebezpečí, říká Jonášová

Jak Josefína Jonášová vytvořila hitchcockovskou atmosféru, si můžete poslechnout v reportáži redaktorky Lucie Fürstové.

„Josefínu Jonášovou jsem objevila náhodně, je to studentka Jaroslava Róny. Musím říct, že jsme si hned padly do noty a sedneme si i výtvarně,“ říká Jitka Mrázková, kurátorka výstavy.

V kině Varšava bude výstava Josefíny Jonášové k vidění až do 15. ledna.

Vernisáž výstavy v libereckém kině Varšava
autor: Lucie Fürstová

Související