Historické téma slavností v Doksech na Českolipsku vystřídala ekologie

19. srpen 2013

Nádvoří zámku v Doksech na Českolipsku patřilo tradičním Městským slavnostem. Oproti minulým ročníkům nebyla tématem historie, ale ekologie a třídění odpadů. Většina návštěvníků, kteří se přišli podívat na slavnosti, přišla kvůli dětem. Mnoho z nich zabrousilo na zámek ovšem i náhodou.

„Zastavil jsem se tady s dětmi, tak je to hlavně pro ně," vysvětluje jeden z návštěvníků a dodává, že toto je jeho první návštěva.

Malý David si užíval jednu z atrakcí, aquazorbing, chození po vodě ve velké kouli. Zážitek je to podle něho nevšední, a ačkoli mu to zkraje moc nešlo, zapáleně konstatuje, že opakování by si nechal líbit.

„Máme tady pro širokou veřejnost stánek, kde můžou děti soutěžit a můžou u nás touto hravou formou získávat informace o třídění odpadu,“ představuje Marek Mozola prezentaci společnosti, která obcím pomáhá třídit a recyklovat odpad. Podle Mozoly však není hravé vzdělávání věkově omezené: co se dá z odpadu vyrábět, se mohou dozvědět i dospělí.

Děti se v rámci bohatého programu také zapojily i do interaktivního odpoledne s Václavem ´Upírem´ Krejčím a dospělí se pokochali na módní přehlídce, kde se předváděly nejen plavky, ale například i sukně z velkého igelitového pytle na odpadky.

Velkou hvězdou slavností v Doksech byl Kamil Emanuel Gott, imitátor Karla Gotta.

„Výborně se bavím. Miluji Karla Gotta a Kamil Gott je skvělý jako on. Moc se mi to líbí. Děti se bavily před chvilkou na Krejčím, tady si zasoutěžily. Povedlo se to všechno," shrnuje zážitky jedna z návštěvnic.

Organizátoři chtějí Městské slavnosti příští rok opět zaměřit na historii kraje. Nebude to ale změna nahodilá: hasiči v Doksech totiž příští rok slaví jubilejních 145 let od svého založení.

autoři: Marína Dvořáková , Tomáš Mařas
Spustit audio