Heřmanice v sobotu ožily sklářskými trhy

4. prosinec 2011

Sklářské trhy v Heřmanicích na Liberecku jsou letos možná ty poslední. Koupit si neobvyklé mísy, vázy a svícny ze skla, poslechnout si jazz nebo ochutnat víno z moravských sklípků zájemci můžou ještě o adventních sobotách 10. a 17. prosince.

Ekonomická krize, krize ve sklářství a také zničující povodně loňského roku se nevyhnuly ani sklářskému průmyslu. Přesto ve sklárně Spiderglass v Heřmanicích uspořádali už 10. rokem sklářské trhy.

Mohli jste si tam koupit neobvyklé mísy, vázy a svícny ze skla, poslechnout si jazz nebo ochutnat víno z moravských sklípků. A budete moci znovu v sobotu 10 a v sobotu 17. prosince. Letošní Vánoční sklářské trhy tam možná probíhají naposledy. Povodeň a krize totiž připravily sklárnu o zakázky, a tak jen přežívá.

Sklárna má dvě patra a je tu toho tolik, až oči přecházejí. Všemu vévodí velké benátské zrcadlo, jehož výrobou se sklárna dříve zabývala. Je tu nepřeberné množství zvláštně barevných skleněných táců, mís, svícnů a šperků. V oknech a na zdech visí skleněné vitráže s různými motivy, ale jiné než jsou běžně k mání a také umělecká abstraktní díla.

Někteří návštěvníci sem jezdí kvůli atmosféře, jiní nakupují vánoční dárky. Kromě skla tu je takovým hlavním tahákem degustace vín z moravských sklípků.

Kromě skleněných výtvorů je tu možné sledovat práci zručné krajkářky, která z nití tenkých jako pavoučí vlákna vytváří skvosty z dob našich prababiček nebo pekařky, která z vizovického těsta tvoří nádherné vánoční ozdoby.

autor: Eva Holá
Spustit audio