Hazard podobně jako alkohol. Závislost na hráčství může vzniknout na všech druzích hazardních her

28. duben 2022

Co všechno spadá mezi hazardní hry? Jak hráčství nepropadnout? Je více rizikové online prostředí nebo kamenné herny? A jak případně těm, kteří nakonec hrám propadnou, můžeme  pomoci? Institut pro regulaci hazardních her je největším profesním spolkem v oblasti hazardních her v České republice a zastupuje 95 procent legálního hazardního trhu.

Ředitel Institutu pro regulaci hazardních her Mgr. Jan Řehola, Ph.D. hovoří v naší radioporadně na téma: patologické hráčství.

Jan Řehola

Dá se na hraní hazardních her zbohatnout?
Zbohatnout se na hraní hazardních her určitě dá. Těch historek o tom, jak hráči vyhráli velké jackpoty nebo rozbili bank v kasinu, je určitě hodně. Na druhou stranu je prostě pravda, že naprostá většina hráčů hraním hazardních her nevydělává a představuje to pro ně spíše v lepším případě nějaký druh zábavy.

Závislost má často jiné příčiny než samotná hra. V rámci projektu Zodpovědné hraní se snažíme jít do hloubky a zkoumáme obecná východiska.
Mgr. Jan Řehola, Ph.D., ředitel Institutu pro regulaci hazardních her

Můžeme specifikovat, co to vlastně je hazardní hra?
Obecně můžeme říct, že je to každá hra, kde hráč sází nějaké peněžní prostředky. Na konci je možná výhra, o které rozhoduje náhoda nebo předem neznámá okolnost. Tedy pokud jakákoliv hra splňuje tyti tři atributy, tak o ní můžeme hovořit jako o hazardní hře.

Čtěte také

Kdo je hraním hazardních her nejvíc ohrožen?
Ohrožena je naprostá většina všech věkových sociodemografických skupin, ale samozřejmě jsou tam jisté predispozice, které to riziko zvyšují. To znamená, že větší prevalence je u mladších ročníků mužů. To je asi takový základ sociodemografické studie.

Takže základ je možná rozdělit hráče na problémové a takříkajíc v uvozovkách normální?
Určitě se osoby dají rozdělit na hráče, kteří mají s hraním hazardních her problém a na hráče, kteří mají své hraní pod kontrolou, nezpůsobuje jim žádné větší problémy. Asi překvapivá informace zní, že těch problémových hráčů jsou jen 3 procenta v populaci. To znamená, že 97 procent populace buď hazardní hry vůbec nehraje nebo s hraním hazardních her nemá žádný problém.

Taky si občas zahrajete?
Ano, to bych byl špatný ředitel Institutu pro regulaci hazardních her, pokud bych žádné hazardní hry nikdy nezkusil. Ale věřím, že spadám do oné kategorie osob, kteří s tím problémy nemají.

Čtěte také

Každá hra ale v sobě asi skrývá nějaká rizika.
Je to tak. Nedá se říct, že by některá z těch her byl úplně bezproblémová a jiná naopak velmi riziková. Závislost na problémovém hráčství může vzniknout na kterémkoliv druhu hazardních her.

Samozřejmě u některých her je ta pravděpodobnost větší, ale v posledních letech vidíme, že ať je to technická hra na automatech nebo kurzová sázka, problémoví hráči v tom omezeném množství těch tří procent můžou vzniknout kdekoliv.

Jedním z rizikových faktorů je rychlost možnosti další hry, takže je samozřejmě rychlejší u automatu. Na druhou stranu, pokud si třeba koupím 100 výherních losů a budu je stírat velmi rychle nebo je budu hrát dnes na internetu, protože i to je možné, tak šetření losu je skutečně otázkou vteřiny a velký rozdíl potom mezi stíhacím losem a hracím automatem není.

Čtěte také

Je to u gamblerství stejné jako u alkoholu? Tedy když už nějaká závislost vznikne, tak zabere jen celoživotní abstinence?
U těchto závislostí to obecně takto funguje, že je velmi obtížné, pokud se člověk dostane do vysokého stupně závislosti, se následně té závislosti účastnit jen volnočasově nebo kontrolovaně pro zábavu. U hazardu je to velmi podobné. Tedy skutečně, pokud závislost dojde už do té nejzazší fáze, ve které mluvíme o nejvyšším stupni rizika, potom se jeví abstinence jako velmi účinný nástroj, jak se s tím vypořádat.

Dá se nabídnout nějaká alternativa za hráčství?
Opět je to u všech závislosti velmi podobné. Je otázkou, jestli naprostá abstinence je tím řešením, protože v takovém případě může ten člověk pouze nahrazovat jednu závislost druhou, takzvaně vytloukat klín klínem. Závislost má dost často jiné příčiny než ona samotná hra, které se ten hráč účastní.

Čtěte také

Tedy my v rámci projektu Zodpovědné hraní, na kterém pracujeme, se snažíme jít do hloubky a zkoumat obecná východiska, proč vlastně lidé do závislostního chování propadají. Proč mají to neukojitelné bažení a jakým způsobem mohou pracovat sami se sebou.

Aby v případě, že se jim podaří například odbourat hraní hazardních her, nepropadli alkoholu, tabáku nebo jiným závislostním statkům.

Celou závislostní radioporadnu s ředitelem Institutu pro regulaci hazardních her Janem Řeholou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související