Hasičská noc pod Ještědem lákala i přes nepřízeň počasí

7. říjen 2012

V sobotu 6. října se ve Zdislavě uskutečnila popáté Hasičská noc pod Ještědem a Český rozhlas Sever byl u toho.

Soutěžilo třicet čtyřčlenných družstev, plnily se nejrůznější úkoly na trase, která byla vytyčena padesát kilometrů obcemi v Libereckém kraji. Posádky jely přes obce Osečná, Kotel, Všelibice, Český Dub, Světlá pod Ještědem, Rozstání, Janův Důl, Druzcov, Křižany a zpátky do Zdislavy.

V průběhu této „noční vyhlídkové jízdy“ byly různě rozmístěny další soutěžní stanoviště. Akce trvala po celou noc, první vůz vyjel na trať v sedm večer a nejrychlejší vozy přijížděly do finále v ranních hodinách po půlnoci.

Hasičská noc pod Ještědem - vozový park

Jaké disciplíny byly k vidění? Samozřejmě tradiční řezání klády kaprovou pilou, přelanění, výměna kola u hasičského vozu, raft a další. Speciálním hostem soutěže byl David Síla, mistr Evropy v dřevorubeckém seriálu Eurojack pro rok 2011. Dále mistr ČR ve Stihl Timbersports 2007 a mistr Evropy v národních družstvech ve Stihl Timbersports 2008. Jeho exhibiční show startovala v 18.hodin ve Zdislavě.

Hasičská noc pod Ještědem - ukázka dřevorubeckého sportu

Bohužel počasí nepřálo už ve večerních hodinách a tak se dalo předpokládat, že hasičská noc byla o to náročnější pro samotné účinkující. Z modrého stanu Českého rozhlasu Sever vyhrávala muzika a naše hostesky rozdávaly příchozím čaj a dětem drobné sladkosti, a to snad alespoň trochu zahřálo ty, kteří na tuto podívanou i přes nepřízeň počasí dorazili...

autor: Jan Beneš
Spustit audio